Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Božićna čarolija u Arsenalu

Autor: Irena Jurjević

14.12.2008. 23:00
Božićna čarolija u Arsenalu

Foto: Irena JURJEVIĆ



U sklopu “Adventa u Zadru” u petak su u Arsenalu nastupile sestre Husar i Hrvatski pjevački zbor “Ivan pl. Zajc”. Publika je tijekom večeri imala prilike čuti tradicionalne irske i ukrajinske božićne pjesme, pa čak i jednu iz plemena Zulu. Svoje mjesto među izvedbama pronašla je i hrvatska izvedba popularne “Tiha noć” koja upravo ove godine slavi 190. rođendan.
Jedna od pjesama koja je najviše razveselila publiku bila je “White Christmas”, Irvinga Berlina, koja već više od šest desetljeća razveseljava ljude širom svijeta.
Sestre Husar su i ovaj put pokazale kako je riječ o jednima od najboljih vokala na hrvatskoj glazbenoj sceni pa nikakvo čudo što ih je publika zvala na bis.
Nakon iskustava u djevojačkom zboru Zvjezdice i grupi Divas, sestre Marija i Ivana Husar 2007. godine otvorile su novo poglavlje zajedničke solističke karijere dvostrukim CD-om “Familija”. Na njemu su se grane njihova privatnog i profesionalnog odnosa ispreplele više negoli na ijednom ranijem sestrinskom projektu, o čemu svjedoči ne samo jedini logičan naziv albuma, nego i niz uočljivih primjera prožimanja Marijinih i Ivaninih glazbenih afiniteta.
Hrvatski pjevački zbor “Ivan pl. Zajc” osnovan je prije 25 godina i njeguje širok repertoar skladbi (a cappella i oratorijskog izraza) od starih majstora polifonije do suvremenih autora. Praizveo je pedesetak skladbi hrvatskih skladatelja, a tijekom svoga djelovanja uz niz naših i stranih renomiranih umjetnika izveo je veliki broj kapitalnih djela hrvatske glazbene baštine, kao i manje ili nikako izvođena djela.
Zborom “Ivan pl. Zajc” ravnao je zadarski dirigent Zlatan Sindičić, a osim sestara Husar, na klavijaturama je nastupio Saša Miočić, na udaraljkama Borna Šercar te na bas gitari i kontrabasu Goran Rukavina.