Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dogodine preko tisuću novih priključaka!

Autor: Elza Radulić-Toman

14.12.2008. 23:00
Dogodine preko tisuću novih priključaka!


Vjerujem da će otok Vir trajno riješiti vodoopskrbu već u 2010. godini, ističe direktor Vodovoda Darko Kasap koji napominje i da će se samo u zapadni vodovodni pravac investirati oko 60 milijuna kuna, osiguranih iz nekoliko izvora
Kad bi se pravio popis zadarskih tvrtki po količini posla obavljenoga u godini na izmaku, onda bi Vodovod Zadar sigurno stajao vrlo visoko. Ali isto tako će biti i u nastupajućoj godini, koja će također biti obilježena velikim vodoopskrbnim radovima. Ova komunalna tvrtka je inače u zadnje vrijeme napravila izuzetno puno u vodoopskrbi zadarskoga područja, a samo u zadnje tri godine u razvitak vodoopskrbnog sustava, odnosno u izgradnju čak 17 velikih objekata poput vodosprema, crpnih stanica i velikih cjevovoda, investirala je više od 210 milijuna kuna! Naravno, većinu novca je osigurala država iz proračuna nekolicine ministarstava, ali najviše iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Veliki objekti
U godinu koja je pred nama Vodovod Zadar također ulazi s velikim investicijama i to na svim svojim pravcima na kojima se i sada paralelno grade veliki objekti.
Osim toga, sigurno je da će u 2009. godini biti više od tisuću novih priključaka. Među ostalima uskoro će vodu s dovršetkom prve faze na istočnom vodovodnom pravcu dobiti mještani Zemunika Gornjeg i Škabrnje. Vrlo skoro će se početi izdavati priključci za tamošnja domaćinstva, a s tim da će u Škabrnji prvi dobiti oni uz glavni pravac, gdje su cijevi ranije položene, a ostali kada se sagradi mjesna mreža, na čemu se već i sada paralelno radi. Javnosti je poznato da je čak 12 milijuna kuna za ove potrebe osiguralo Ministarstvo mora. Zemunik Gornji mrežu već ima, ona je sagrađena iz sredstava CARDS-a. Na istočnom pravcu se usporedo radi i na smjeru preko Prkosa prema Debeljaku, a Debeljačani će u svojim kućama vodu imati također na proljeće. Osim toga, istočni vodovodni pravac se zaokružuje i na dijelu za Pridragu i Novigrad. Ovih se dana očekuje tehnički pregled novih objekata, vodospreme Zubčić i cjevovoda, tako da će se nakon toga početi izdavati kućni priključci i za Pridragu, gdje će se cijela mjesna mreža sagraditi u sljedećoj godini. Dolazak vode do Pridrage, valja kazati, bitan je i za Novigrad, do kojega sada stiže nova, kvaliteta voda iz Zrmanje, tako da će to mjesto ubuduće imati trajno kvalitetno rješenje. Naime, Novigrad se dosad napajao iz malenog izvora Nazaret, što nije bilo dostatno, pogotovo ljeti.
Tvrtka Vodovod također radi i na spajanju na vodovodnu mrežu mjesta u općini Poličnik, kao što su Rupalj i Suhovare, gdje će se u skoro vrijeme trajno riješiti vodoopskrba.
Rješavanje saliniteta u pitkoj vodi
Sve ovo navedeno nabrojio nam je direktor Vodovoda Darko Kasap, koji dodaje da će se sagraditi i oko 40 kilometara cjevovoda i “nizvodno” od Zemunika, što znači i preko Gorice pa dalje do Nadina, Šopota i sve do Benkovca, ali i dolje do Biograda, kako bi cijeli istočni dio županije bio međusobno umrežen.
Kasap je iznio i do u detalje kako stoje stvari na sjevernome pravcu, odnosno podvelebitskom, koji je također “u radu”. Za Rovanjsku se još izrađuje projektna dokumentacija, a u sljedećoj godini bi, među ostalim, trebala biti ishodovana građevinska dozvola za crpnu stanicu Rovanjska.
Vrlo je zanimljiv investicijski “težak” i tzv. zapadni pravac, gdje je već dovršena prva etapa, ona do Nina i Zatona. Do sljedećeg ljeta tamo će stići zrmanjska voda i to znači da će se nakon dugo godina ta turistička mjesta riješiti saliniteta u pitkoj vodi, koji “prati” oba tamošnja izvorišta, Boljkovac i Golubinku. Prema zapadnom dijelu se i trenutačno rade veliki poslovi, paralelno s gradnjom obilaznice gradi se i vodovod do Virskoga mosta. Vodovod to izvodi zajedno s Hrvatskim cestama, tako da će se vodovodne cijevi položiti ispod nove prometnice. Istodobno se radi još jedan važan objekt, moglo bi se kazati epohalan za otok Vir. Baš ovih dana se ispod Virskoga mosta gradi nasip, kojim se kreću bageri, a koji ispod mora polažu vodovodne cijevi!
Kad se sve složi i položi, nasip će se ukloniti i sve dovesti u prvobitno stanje, a cijevi za virsku vodu će tada biti ispod mora. Na Viru se također usporedo gradi crpna stanica, kao i vodosprema Vir, ali i magistralni vod po otoku.
– Vjerujem da će otok Vir trajno riješiti vodoopskrbu u 2010. godini, ističe Darko Kasap koji napominje i da će se samo u zapadni vodovodni pravac investirati oko 60 milijuna kuna, osiguranih iz nekoliko državnih izvora. On vjeruje da će se, bez obzira na očekivanu sveukupnu financijsku krizu, za samo nekoliko godina vodom premrežiti cijela županija, uključujući i zadarske otoke, koji su se “pomaknuli” u smislu vodoopskrbe, pa i tako što bi se sljedeće godine za sve njih trebala izraditi projektna dokumentacija.