Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatsko srce darivalo korisnike Centra

Autor: Velimir Brkić

14.12.2008. 23:00
Hrvatsko srce darivalo korisnike Centra

Foto: Velimir BRKIĆ



Pripremili smo pakete sa slatkišima i sokovima kako bismo korisnicima Centra u ovo predbožićno vrijeme donijeli makar malo veselja, rekla je predsjednica “Hrvatskog srca” Irena Devčić Buzov
Žene Hrvatske seljačke stranke Zadarske županije, članice “Hrvatskog srca” predvođene predsjednicom Irenom Devčić Buzov i predsjednicom zadarskog gradskog ogranka HSS-a Katom Ivković, u povodu blagdana Sv. Lucije darivali su korisnike Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.
– Pripremili smo pakete sa slatkišima i sokovima kako bismo korisnicima Centra u ovo predbožićno vrijeme donijeli makar malo veselja, rekla je Devčić Buzov.
Centar za rehabilitaciju djece u Sv. Filip i Jakovu osnovan je 1969. godine. Djeca smještena u Centru imaju dijagnozu teške i teže retardacije, dok ih je vrlo mali broj s lakom retardacijom. Trenutačno je u Centru smješteno 100 štićenika o kojima se brine 75 zaposlenih. Osoblje je štićenicima na usluzi 24 sata, želeći koliko je moguće ublažiti trpljenje ove populacije o kojoj se malo govori i koja je, jednostavno rečeno, maknuta iz društva. Naime, u pojedinim je slučajevima obitelj spremna skrbiti o vlastitom djetetu, dok je znatan broj i onih obitelji koje svoju djecu ostavljaju od rođenja u centrima za rehabilitaciju, gdje se stručno osoblje brine za njih, nastojeći im olakšati život i nadoknaditi roditeljsku ljubav.
Inače, “Hrvatsko srce”, organizacija žena HSS-a koja je u Zadru osnovana u kolovozu ove godine, kroz žensku populaciju promovira interes stranke te se zalaže za bolji položaj žena u društvu. Neka od područja interesa i djelovanja su ravnopravnost spolova, ljudska prava, edukacija žena za politički rad, zaštita zdravlja, materinstva, doma i obitelji, zaštita tradicije te očuvanje narodnog stvaralaštva i običaja.
– Organizacija okuplja sve žene HSS-a, koje svojim radom doprinose razvoju zajednice pomažući onima kojima je to potrebno. Ujedno, kroz tribine, okrugle stolove i konferencije za novinare educiramo žene o njihovim zakonskim pravima, kaže Devčić Buzov, dodajući kako je organizacija do sada odradila dvije zapažene akcije.
– Na “Danima jabuka” javnost smo upozorili na polagano izumiranje domaćih sorti jabuka te ujedno Pučkoj kuhinji u Zadru darovali oko 80 kilograma jabuka i velik broj kolača od jabuka, istaknula je Irena Devčić Buzov, dodajući da je njihova zadnja akcija bila konferencija za novinare u povodu “Međunarodnog dana borbe protiv nasilja”.