Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Korak bliže razumijevanju osoba s Down sindromom

Autor:

14.12.2008. 23:00
Korak bliže razumijevanju osoba s Down sindromom

Foto: Filip BRALA



U sklopu programa “Advent u Zadru” na Kalelargi je održana humanitarna akcija Udruge roditelja djece s Down sindromom. Tako su brojni Zadrani u svojoj subotnjoj šetnji Kalelargom imali priliku uočiti štand prepun različitih ekoloških proizvoda koje su izradili djeca i roditelji ove zadarske udruge. Ono što se na ovom štandu posebno isticalo su majice s otisnutim dlanovima i natpisom “Mali dlanovi puni ljubavi”, a za što je Klaudija Milin, članica Udruge i majka djeteta s Down sindromom, pojasnila kako je riječ upravo o simbolima koji na najljepši način govore o ovoj djeci.
– Djeca s Down sindromom imaju specifične dlanove koji na neki način odražavaju njihovo veliko srce, pojasnila je Milin, istaknuvši kako je riječ o njihovoj prvoj ovakvoj akciji kojoj je prije svega cilj predstaviti se što široj društvenoj zajednici.
Udruga je osnovana u proljeće 2007. godine, a kao rezultat postojećeg vrlo lošeg stanja u pristupu, integraciji i radu s osobama s Down sindromom. Stoga su se roditelji bili prisiljeni organizirati, kako bi se barem vrlo malim dijelom približili onome što se može i što se na tom području čini u razvijenim europskim zemljama.
Kako pojašnjava Milin, cilj im je prije svega senzibilizirati društvenu zajednicu prema osobama s Down sindromom, unaprijediti zdravstvenu i psihosocijalnu skrb, obrazovanje, zapošljavanje u uključivanja osoba s Down sindromom u sve segmente društvene zajednice.
– Udruga je zaista aktivna, a ovo je samo jedna u nizu aktivnosti i zapravo naša prva božićna akcija. Bavimo se ranom edukacijom djece s Down sindromom i njihovih roditelja, a cilj nam je skinuti predrasuda o tome kako se djeca s Down sindromom ne mogu socijalizirati, kazala je Milin. Zahvalila je ovom prilikom Turističkoj zajednici grada Zadra i Gradu Zadru koji su im pružili priliku za sudjelovanje u ovogodišnjem “Adventu u Zadru” te za ovu prezentaciju, koja za njih neizmjerno mnogo znači, kao i tvrtki “Dm” koja im je donirala majice i obrtu “Studio raster” koji ih je printao.
Udruzi su se na njihovu štandu pridružili i neki ugledni i poznati Zadrani, među kojima je najveću pozornost privukao poznati zadarski glumac Duško Modrinić, koji je tako pomogao u realizaciji ove akcije.
S obzirom da je prošlu subotu obilježio i blagdan Sv. Lucije kojoj se najviše vesele oni najmlađi. Upravo za njih Poluotok je u subotu posjetila Sv. Lucija prošetavši tako Kalelargom i Narodnim trgom.