Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kreće kratka priča!

Autor: Goran Bujić

14.12.2008. 23:00


Odlučih se na mjestu predviđenom za kolumnu pisati i eo ipso najaviti natječaj za kratku priču ‘Donata’, koji kreće od idućeg broja, pa svi vi koji imate priče dužine 5 do 6 kartica teksta, a voljeli biste da ih pročita širi krug čitatelja, pošaljite ih na adresu Zadarskog lista, Medulićeva 2/II, ili na e-mail: [email protected]
Krećemo s božićnim brojem, idućeg utorka, tako da ipak startamo u godini Petra Zoranića, po kojemu će se natječat zvati. Priče će ići više od pola godine, ovisi o ponudi kvalitetnih uradaka, a na koncu će poseban žiri, sastavljen od književnika iz nekoliko gradova, odabrati najbolju priču. Pobjednik će dobiti novčanu nagradu, kip poznatog zadarskog kipara (po mogućnosti kipić Petra Zoranića) te jednogodišnju pretplatu na Zadarski list.
Moram priznati da već imam na lageru desetak dobrih priča, poznatih pisaca diljem Lijepe naše, ali sam odlučio pričekati da se sve ovo konačno dogodi. Jer, objavljivat kratku prozu tu i tamo baš i nema pretjeranog smisla, osim za autora čija je priča objelodanjena. A što se tiče samog razloga, zašto uopće ovakav natječaj, evo i kratkog pojašnjenja: mnogo su me puta dosad pojedinci pitali je li objavljujemo prozu, ili pak poeziju, zbog čega smo i osmislili rubriku ‘Prvotisak’, gdje su išle dosad neobjavljene pjesme, a također i poneka priča. mjesta za objavljivanje tih priča i nema bogzna koliko, pogotovo ne u našim medijima (samo Večernjak), a kako su mnogi od autora koji su se javljali relativno neafirmirani, nisu takoreći ni znali da za objavljivanje kratke proze uglavnom “služe” književni časopisi, kojih ima popriličan broj u RH.
Uz priče ćemo, koliko bude prostor dozvoljavao, objavljivati i kratki curriculum vitae, s osnovnim podacima o autoru. za nadati se kako ćete kao potencijalni čitatelji biti zadovoljni uvrštenim pričama, a možete nam na e-mail slati i neke vaše vlastite ocjene o pojedinim uradcima, nije zgoreg.
I to je, ukratko, to! Očekujemo vaše priče i neka budu kratke, a dobre. Tko zna, možda se kroz natječaj iskristalizira i kakav naš Carver?!