Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na Božić treba gledati srcem

Autor:

14.12.2008. 23:00
Na Božić treba gledati srcem

Foto: Filip BRALA



Riječ je o velikoj akciji koja se održava u cijeloj državi, a kojoj smo se i mi s radošću priključili misleći na sve one koji zbog bolesti ili siromaštva ne mogu u potpunosti doživjeti radost Božića. Pred nama je blagdan ljubavi, koji nas uvijek uvede u posebno raspoloženje, raznježi nas i potakne da mislimo i na druge, a samo tako se stvara zajedništvo i doprinos ljudskijem doživljavanju Božića, kazao je nadbiskup Prenđa
Tradicionalna božićna akcija pod nazivom «Za 1000 radosti» u organizaciji zadarskog Caritasa započela je prošle subote na Narodnog trgu. Riječ je, naime, o akciji koja će trajati sve do 18. prosinca i to ne samo na Narodnom trgu nego i ispred City Gallerije, druge faze Trgovinakog centra Zadar te po prvi put i na tržnici u Biogradu, a sve to u cilju liječenja bolesnih i nemoćnih. Tako su djelatnici zadarskog Caritasa u društvu nadbiskupa Ivana Prenđe prošle subote prodavali prigodne božićne artikle i drvca za štandom na Narodnom trgu.
Nadbiskupova prisutnost itekako je pridonijela ovom događaju pa su samo rijetki Zadrani hladno prolazili pored ovog primamljivog božićnog štanda. Ovoj lijepoj akciji pridružio se i Rade Škarica, zadarski dogradonačelnik što je dodatno uveličalo ovaj događaj te vrlo brzo ispraznilo štand, a bolesnim i nemoćnim uljepšalo blagdane.
– Riječ je o velikoj akciji koja se održava u cijeloj državi, a kojoj smo se i mi s radošću priključili misleći na sve one koji zbog bolesti ili siromaštva ne mogu u potpunosti doživjeti radost Božića. Pred nama je blagdan ljubavi, koji nas uvijek uvede u posebno raspoloženje, raznježi nas i potakne da mislimo i na druge, a samo tako se stvara zajedništvo i doprinos ljudskijem doživljavanju Božića, kazao je nadbiskup Prenđa, istaknuvši kako je Božić danas drugačiji nego prije, na njega danas rijetki gledaju srcem, u potpunosti je materijaliziran, no unatoč tome, potrebno je biti svjestan kako i danas ima siromaha na koje se ne smije zaboraviti.
Brojni su stoga bili oni koji su kupivši kolače, božićno drvce, čestitku ili suvenir učinili veliko djelo, a supružnici koji su bez razmišljanja kupili božićni jedrenjak jer im se odmah svidio, kazali su kako su zahvaljujući nadbiskupu Prenđi sigurni da je njihov novac otišao u pravom smjeru.
– Kupili smo ovaj brod zato jer želimo pomoći siromašnima i nemoćnima. Inače ne bismo znali na koji način bi to napravili, no vidjevši da je tu i nadbiskup nismo razmišljali jer sigurni smo da će novac otići «u prave ruke», kazali su ovo dvoje Zadrana.


 CARITASOVA AKCIJA I U BIOGRADU


Akciji Caritasa Zadarske nadbiskupije koja se u subotu održala i u Biogradu na moru odazvao se veliki broj sudionika. Na gradskom trgu kod spomenika Franje Tuđmana postavljena su dva štanda na kojima su se nudili prigodni darovni artikli i jelke koje su kao što je poznato, za ovu akciju darovale hrvatske šume.Ovu akciju podržalo je među prvima biogradsko Gradsko društvo Crvenog križa i Gradsko poglavarstvo,te su se na prodajnom se mjestu mogli vidjeti ravnateljica CK Branka Kulaš, gradonačelnik Ivan Knez sa dogradonačelnicima Tončijem Šangulinom i Marijanom Stopferom, kao i ostali članovi Gradskog poglavarstva.
Svi zajedno trudili su se da se proda što više i prikupi što više sredstava za potrebite,što je i osnovna namjera ove Caritasove humanitarne akcije.