Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nisam maza

Autor: Nebojša Gunjević

14.12.2008. 23:00
Nisam maza


Htjela sam biti u kadetskoj reprezentaciji i upala sam. Vjerojatno ću i u juniorsku. Tko zna, možda upadnem i u seniorsku. To se nikada ne zna, ali voljela bih upasti u seniorsku reprezentaciju – kaže Katina
Koliko si visoka, 185-186? Hoćeš li još rasti?
– Neću. Ne znam. Valjda neću.
Završio je tako razgovor s Katinom Zubčić, mladom zadarskom odbojkašicom koja je nedavno dobila poziv za kadetsku reprezentaciju Hrvatske. Rođena 23. ožujka 1992. u Zadru, teška 72 kilograma, najistaknutija od “mlađih” u seniorkama Zadra, Katina je i pojavom prava odbojkašica. Kaže da ima stariju sestru Ana-Mariju i brata Marka, ali odbija reći da je kao treća – maza. Odbojkaškoga uzora nema. Ide u Hotelijersko-turističku školu, smjer hotelijersko- turistički tehničar. Prezime Zubčić često je, a za svoju trenutačno puno poznatiju prezimenjakinju Marinu reći će da ne zna je li joj što u rodu.
Kako to ide s reprezentacijom?
– Bili smo tjedan dana u Dubrovniku na pripremama, nas 28 djevojaka iz cijele Hrvatske prije dva-tri mjeseca. Onda su treneri Davor Salapura i trenerica Zina odlučili tko će upasti. Mislim da nas je dvanaest pozvano na pripreme u Požegu od 20. do 23. prosinca pa ćemo poslije ići u Pulu.
Za što se pripremate? Kakve su djevojke?
– Nakon priprema igrat ćemo kvalifikacije s drugim zemljama: Slovenijom, Mađarskom, Austrijom, Rusijom, a cilj nam je izboriti se za prvenstvo Europe u Roterdamu koje će se održati u 4. mjesecu sljedeće godine. Cure su u reprezentaciji super, sprijateljila sam se s njima, čujemo se svaki dan tako da jedva čekam otići da ih vidim.
Odakle su?
– Ima ih iz Rijeke, Splita, Rovinja, Zagreba, Slavonskog Broda.
Kad i kako si se počela baviti odbojkom?
– U sedmom razredu moje prijateljice počele su se baviti odbojkom pa i ja s njima. Bila sam godinu dana u školi odbojke kod trenerice Marine Tomas, onda sam ušla u drugu momčad Zadra kod trenera Roberta Kresoje i prije dvije godine u prvu momčad.
Uspijevaš li spojiti školske obveze i trening?
– Nije mi to problem. Treninzi su uvijek u 21 sat, tada bih ionako bila doma. Škola mi je ujutro i popodne. Ako mi je ujutro, onda popodne učim, ako mi je popodne onda ujutro učim. I sve dobro ide.
Što planiraš nakon srednje škole?
­- Na fakultet, ako Bog da. Na turistički menadžment.
Što je za tebe odbojka?
– Rekreacija, zabava, radost.
Koji su tvoji sportski ciljevi?
– Htjela sam biti u kadetskoj reprezentaciji i upala sam. Vjerojatno ću i u juniorsku. Tko zna, možda upadnem i u seniorsku. To se nikada ne zna, ali voljela bih upasti u seniorsku reprezentaciju.
Na kojem mjestu igraš?
– Srednjaka, srednjeg blokerice.
Što taj srednji bloker radi?
– Na mreži sam i blokiram, ne dobivam baš često lopte za udariti. Ako dobijem, onda je to ona brza lopta da je samo zakucam i odem na servu. Poslije serve mijenjam se s liberom. Libero ulazi u igru, a ja idem na klupu. I onda opet ulazim u napadu.
Kako gledaš na prvih 10 kola Prve B lige?
– Počeli smo predobro, sa šest pobjeda. Sad smo nešto stali, ne znam hoćemo li se vratiti s pobjedama.
Što bi poručila generaciji?
– Da se uhvate sporta. Da rješavaju probleme baveći se sportom.