Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nova priznanja zadarskim jedriličarima

Autor: Zrinka Grancarić

14.12.2008. 23:00
Nova priznanja zadarskim jedriličarima

Foto: Adam VIDAS



Yacht klub Biograd ove je subote ugostio predstavnike članica Hrvatskog jedriličarskog saveza. Dan je bio vrlo važan za hrvatsko jedrenje. Prema statutu HJS-a u godini ljetnih Olimpijskih igara održava se izborna sjednica skupštine i bira se novo vodstvo saveza. Program je počeo s dodjelom godišnjih priznanja HJS-a. Među 20ak jedriličara i jedriličarki koji su ove godine zavrijedili priznanja bilo je čak pet Zadrana, nikad više. S nastupom na Olimpijskim igrama u Kini priznanje krovne jedriličarske organizacije zavrijedila je posada Svetog Krševana u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić, te posada Uskoka u klasi 49er Pavle Kostov i Petar Cupać.
– Lijepo je primiti ovo priznanje pred predstavnicima gotovo svih hrvatskih klubova i slušati njihov pljesak. Uvijek motiv više da daljnji rad, no mi smo i ovako jako motivirani. Najviše nas motivira upravo olimpijsko iskustvo koje je sad iza nas. Želimo to ponovno doživjeti za četiri godine, ali sa potpuno drugih pozicija, s pozicija favorita klase 49er. – kazao nam je u Biogradu Petar Cupać.
Šime Fantela i Igor Marenić nisu bili na dodjeli priznanja, u Zagrebu su i trude se u ovom kratkom vremenu stanke položiti što više ispita. Peti dobitnik priznanja iz Zadra je Matea Senkić (Uskok), svjetska viceprvakinja i europska prvakinja u juniorskoj klasi Laser 4.7.
– Za mene je ovo prvo priznanje saveza, ali nadam se da neće biti zadnje. U Laseru 4.7 preostala mi je još samo jedna regata, Novogodišnja regata na Hvaru iz ciklusa Europa cupa, a onda se posvećujem Laser Radialu, koji je olimpijski jednosjed za žene. – kaže 17ogodišnja Matea.
Nakon dodjele priznanja slijedila je redovna godišnja sjednica Skupštine, s uobičajenim dnevnim redom – izvješće o radu, financijsko izvješće, financijski plan za iduću godinu. Budžet HJS-a će u 2009. biti očekivano dosta manji nego u olimpijskoj 2008., za oko dva milijuna kuna, i iznosit će pet milijuna i 250 tisuća kuna. Nije bilo neke veće rasprave, nekoliko je zastupnika samo iznijelo primjedbe da bi savez trebao voditi više računa o mlađim uzrastima. Na dnevnom redu bile su i izmjene statuta koji još uvijek nije usklađen sa Zakonom o sportu. Izmjene ni ovoga puta nisu prošle skupštinu. Subotnja redovna sjednica bila je jedna od svakako najkraćih dosad.
Izborna sjednica također nije dugo trajala. S 57 glasova od 90 nazočnih zastupnika u drugom krugu glasovanja za novog predsjednika HJS-a izabran je Riječanin Marin Lovrović, 60godišnji magistar tehničkih znanosti, jedriličar s dugim stažem. Edo Fantela iz zadarskog Svetog Krševana izabran je za predsjednika Nadzornog odbora HJS-a.