Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sveta Luca na božićna vrata kuca

Autor: Velimir Brkić

14.12.2008. 23:00
Sveta Luca na božićna vrata kuca

Foto: Velimir BRKIĆ



Vrhunac je bio dolazak sv. Luce iz dalekih krajeva, koja je djeci podijelila darove po starom običaju, baš onako kako su se djeca darivala davno prije. Nakon uzbuđenja zbog njenog dolaska, upoznavanja i darivanja, djeca su na velikom platnu odgledala crtić “Zvončići”
Grad Nin pripremio je za svoje male sugrađane na blagdan Sv. Luce manifestaciju “Sveta Luca na božićna vrata kuca”, koja je održana u ninskom Domu kulture. Organizirano je malo predavanje za djecu predškolske i školske dobi o Sv. Luci, koje je održala časna Krešimira, nakon čega su djeca u velike ovale sadila pšenicu, kršćanski simbol života. Vrhunac je bio dolazak sv. Luce iz dalekih krajeva, koja je djeci podijelila darove po starom običaju, baš onako kako su se djeca darivala davno prije – jabuke, orahe, suhe smokve i bademe. Nakon uzbuđenja zbog njenog dolaska, upoznavanja i darivanja, djeca su na velikom platnu odgledala crtić “Zvončići”.
Dakako, narodni običaji koji su više pratili duhovni smisao blagdana negoli danas, gotovo iščezavaju tako da je priča o sv. Luci i starim običajima bio zaista pun pogodak organizatora.
Blagdan Sv. Luce u Dalmaciji imao je značenje dječjeg dana. U noći uoči sv. Luce djeca bi stavljala malo slame u dvorište tako da magarčić sv. Lucije ima što jesti, dok ona stavlja darove u čarapu na uzglavlju od dječjeg kreveta. Kako je blagdan Sv. Luce imao i odgojnu svrhu. Djecu se plašilo da će im, ako ne budu dobra, sv. Luce donijeti šibu umjesto darova, pričala je s. Krešimira ninskoj djeci u Domu kulture.
Sveta Luce je mučenica koja je živjela u III. stoljeću. Njezino ime znači “svijetla”. Kršćani je štuju kao zaštitnicu slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Od blagdana Svete Lucije do Božića dvanaest je dana, koji simbolično predstavljaju mjesece, “brojanice”. Svakoga dana pomno se prati vrijeme, a prema pučkim vjerovanjima, svaka “brojanica” predstavlja jedan mjesec u godini koji će pratiti vrijeme kakvo je bilo na dan određene “brojanice”. Na blagdan Sv. Luce djevojke su sijale pšenicu čijim se zelenilom prizivala plodnost, blagostanje i obilje u nadolazećoj godini. Narasla se pšenica prema tradiciji vezivala crvenom trakom, koja je štitila od uroka, a u sredinu božićne pšenice stavljala se svijeća kao simbol božićne svjetlosti. Vjerovalo se da će visina koju pšenica dosegne do Božića pretkazati i urod sljedeće godine.
Prema legendi iz 6. stoljeća, sv. Luce mučenički je umrla 303. godine kad se na grobu svete Agate zavjetovala da će se, ako joj ozdravi majka koja je bila slijepa, odreći braka i ostati djevica čitav život. Molitve su joj bile uslišane, no sama Luce podnijela je mučeništvo. Luce, Lucija je sve svoje imanje razdijelila siromasima, što je razljutilo njezina zaručnika koji ju je dao ubiti.
Idućeg četvrtaka 18. prosinca također u Domu kulture gostuje Kazalište lutaka Zadar s predstavom “Crvenkapica”. Početak je u 10.30 sati, a nakon predstave djecu od jedne godine života do školske dobi darovima će razveseliti Djed Božićnjak.
Inače Grad Nin će u ovo predbožićno vrijeme darivati sveukupno oko 250 djece s gradskog područja. Darove u vrijednosti od preko 500 kuna dobit će i 22 djece s poteškoćama u razvoju.