Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za blagdane se ne štedi

Autor: Jelica Farkaš

14.12.2008. 23:00
Za blagdane se ne štedi


Potražnja za skijaškim aranžmanima i takozvanim adventskim putovanjima je na razini prošlogodišnje. Neki drastični pad interesa se, bez obzira na apel Vlade o štednji, barem do sada, nije osjetio. To nas, dakako, raduje, kazao je direktor turističke agencije Škver tours Boško Uroda
Vijesti o krizi te preporuka za što manje domjenaka i proslava tijekom blagdana, žitelje Biograda kao da ne zabrinjavaju previše.
Kao i uvijek do sada i ove će se godine pripremiti i organizirati ono što se planiralo, kažu nam mnogi.
Blagdanski stol mora biti obilat, djecu se ne smije razočarati i darovi moraju biti kupljeni, a ako se na nečemu uštedi to će biti na kupnji odjeće i obuće te izlascima, koji će se svesti na minimum.
No ni oni koji su navikli na izlaske i koji si ih mogu priuštiti, nemaju namjeru štedjeti te se pripremaju proslaviti blagdane i dočekati Novu godinu baš kako priliči.
Povoljni aranžmani
Unatoč sve češćem spominjanju globalne recesije, biogradski se turistički djelatnici tijekom nadolazećih blagdana nadaju dobroj popunjenosti kapaciteta.
Doduše, priznaju oni, mjesta za dozu skepse ipak ima. No, turistička branša računa na to da će povoljnim aranžmanima privući značajan broj gostiju te da će u konačnici i ovu kalendarsku godinu završili uspješno.
Tako primjerice hotelska kuća Ilirija d.d. ima u ponudi dvodnevne, trodnevne, četverodnevne i petodnevne paket aranžmane koji uz noćenje i doručak te korištenje wellness centra uključuju svečanu večeru i doček Nove godine i to po cijeni od 178 eura za dvodnevni, 235 za trodnevni, 280 za četverodnevni i 325 eura po osobi za petodnevni paket aranžman.
Treba naglasiti da svečana večera na dan dočeka obuhvaća bogat riblji i mesni menu od čak dvadesetak jela, a da bi doček Nove godine bio još svečaniji organizatori će angažirati bend i glazbu uživo.
– Ovih dana počeli smo primati nešto više upita za organizirani doček Nove godine. Nekoliko je skupina već potvrđeno, a riječ je o pedesetak Mađara te otprilike toliko slovenskih gostiju. Također ima nešto i individualnih domaćih gostiju, kazala nam je Marijana Prtenjača, voditeljica marketinga u ovoj hotelskoj kući.
– Kako je naš hotel “Kornati” otvoren tijekom cijele godine, upravo će u njemu biti organiziran i doček Nove godine. No ukaže li se potreba, otvorit ćemo i hotel Adriatic, kazala je Prtenjača.
Doček u Londonu, Beču, Pragu…
Inače, cijena dočeka bez noćenja u hotelu “Kornati” iznosi 750 kuna po osobi, a mjesta za sada još ima.
Na Biograđane koji će blagdane provesti izvan mjesta boravka, a mnogi od njih čekaju zimske školske praznike kako bi sa obitelji otputovali i zajedno proslavili blagdane, posebno su mislile turističke agencije.
Kako doznajemo od Boška Urode, direktora agencije Škver tours, zanimanja za blagdanska putovanja, skijaške aranžmane te vikend odmore u toplicama unatoč krizi ima.
– Potražnja za skijaškim aranžmanima i takozvanim adventskim putovanjima je na razini prošlogodišnje. Neki drastični pad interesa se, bez obzira na apel Vlade o štednji, barem do sada, nije osjetio. To nas, dakako, raduje. U ponudi imamo doista povoljne aranžmane. Spomenut ću tako četiri dana u Londonu po cijeni od 3.350 kuna, koja uključuje zrakoplovnu kartu, trodnevno noćenje u hotelu s doručkom, razgledanje grada s pratiteljem i slične pogodnosti. Beč se primjerice nudi po cijeni 1.095 kuna po osobi, a uključuje dva noćenja u hotelu. Posebno je povoljan aranžman za Prag u iznosu od 999 kuna, koji uključuje prijevoz autobusom, tri noćenja s doručkom i ostala popratne sadržaje, kazao je Uroda.
Što se tiče skijaških aranžmana u ponudi je primjerice Livignio u Italiji, gdje se smještaj u apartmanima u razdoblju od 3. do 10. siječnja može dobiti po cijeni od 2.840 kuna dok u francuskom Val Thorensu smještaj u istom periodu košta 2.380 kuna.