Nema prolaza kamionima kod Obrovca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
nevrimesnijeg1209_2
Vedran SITNICA
Vozači kamiona moraju pričekati poboljšanje vremenskih prilika

Snijeg, bura i vijavice danas su gotovo paralizirali cestovni promet u sjevernom djelu Zadarske županije. Za sav promet jučer su zatvorene ceste Maslenica - Zaton Obrovački i Dobroselo-Bruvno-Mazin, kao i autocesta od čvora Posedarje do Svetog Roka, tako da su vozači preusmjeravani na alternativne pravce. Cestom Obrovac-Gračac prometuju osobna vozila sa zimskom opremom, ali i na taj dio ceste odlučuju se samo odvažni.

Naime, iako se cesta čisti i svako malo prolazile ralice, bura je stvarala nanose snijega na cesti i vožnja mora biti maksimalno oprezna. Najgore su prošli vozači kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom, kojima je zbog nevremena od ponedjeljka kada su uvedeni zimski uvjeti, zabranjeno prometovanje. Na većini odmorišta i ispred restorana bili su parkirani mnogi kamioni, većina u okolici Obrovca, a stotinjak vozača čekalo je da im se omogući daljnje putovanje. Neki od vozača koje smo sreli kazali su nam kako na puštanje prometa čekaju preko 24 sata, a kako im se čini - situacija ne ide na bolje.

- Čekamo od jučer, veliki dio cesta je očišćen, ali bura je prejaka, stvaraju se nanosi i to nas sprječava da krenemo dalje. Neki koji imaju pune kamione odlučili su se zanemariti upozorenja i krenuti na vlastitu odgovornost, ali do autoceste su stigli s glavom u torbi. Maloprije sam razgovarao s kolegom koji je na vlastitu odgovornost prošao do Gračaca i Svetog Roka, rekao mi je da ni slučajno ne krećem.  Cesta od Zatona do Gračaca se čisti, ali nanosi snijega i orkanska bura stvarali su mu probleme čak i s lancima, dok je od Gračaca do Svetog Roka stanje još gore. Cesta je puna ugaženog snijega i izgleda kao da nije očišćena, jedva se dovezao do autoceste, kazao nam je jedan od kamiondžija, a većina njih nalazi se u sličnoj situaciji.

Na odmorištu u blizini Obrovca smo sreli Antu i Miroslava iz Benkovca, zaposlenike jednog od zadarskih prijevoznika. Njih dvojica djele sudbinu s kolegama i noć su proveli na odmorištu, a ukoliko se nevrijeme nastavi imaju priliku vratiti se kući.

Većina vozača vrijeme krati u usputnim restoranima, pričajući dogodovštine s raznih putovanja, a dio njih ispričao nam je i kako su naviknuli na zastoje i čekanje ljepšeg vremena te da su se već nekoliko puta našli u ovakvoj situaciji. Ante iz BiH rekao nam je kako je jedne prilike na poboljšanje vremena u okolici Kupresa čekao čak trinaest dana, kamion mu je zapeo u snijegu i nakon dva dana snježnih padalina nije ga uspio izvući, tako da je bio primoran čekati 13 dana. Većina je iz Hrvatske, no dio je iz susjednih zemalja i jedva čekaju doći doma.

Razgovarali smo i sa Dariom Brzojom iz Ceha prijevoznika koji nam je kazao kako se vjerojatno i neki od zadarskih prijevoznika nalaze u Obrovačkoj koloni, dok su trojica danas stigla u Zagreb i ne mogu se vratiti.

- Trojica naših momaka su prošli do Zagreba i ostali su tamo, jer su svjesni situacije, a vjerojatno imamo i neke koji djele situaciju s kolegama kod Obrovca. Zadarski prijevoznici su iskusni i na vrijeme se prilagode, a ovu dionicu posebno pratimo. Ovo su standardne situacije u našem poslu, ali imamo povjerenje u ljude koji održavaju ceste i nema nam druge nego strpiti se. Vidio sam ralice, ceste se čiste, jedino što nam je problem jaka bura. Zbog velike površine kamiona i jakog otpora vjetru, dolazi do problema, posebno kada su kamioni prazni i može se doći do skretanja ili čak prevrtanja, a dok su puni dolazi do kidanja cerada, kaže Brzoja dodajući kako će ako se ovakva situacija nastavi pomoći kolegama.

Ceste Zadarske županije rade punom parom, na svim cestama su ralice i cestari. Sve ceste posipaju se sa soli kako se ne bi stvarala poledica, a u slučaju potrebe postoje i pričuvni timovi.

- Konstantno čistimo ceste i stanje na našim dionicama je takvo da je zbog vijavice i vidljivosti smanjene na manje od pet metara zatvorena državna cesta D5 Dobroselo-Bruvno-Mazin. Na svim ostalim cestama još uvijek su na snazi zimski uvijeti, znači zabrana prometa kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Na državnoj cesti D27 Zaton Obrovački-Prezid puše bura koja stvara vijavicu i nanose, ekipe su na terenu i čiste, a promet ide. Na D1 od Klapavice do Bruvna vidljivost je na momente smanjena na 50 metara, a ista je situacija i na dionici Gračac-Prevjes-Knin gdje vidljivost na momente i manja od 50 metara. Sve ekipe su na terenu, tu su i pričuvne ekipe, a poboljšanje još ne očekujemo, kazao nam je Stipa Knežević nadcestar u cestama Zadarske županije ispostava Gračac.

Nadcestar Stipan Beriša iz ispostave Obrovac rekao nam je kako je svih pet ralica na terenu te kako sumnja da će se vrijeme uskoro poboljšati.

- Zbog jake bure za sav promet zatvorena je državna cesta D54, dok na D27 prometuju samo osobna vozila. Vrijeme se još pokvarilo i sve ekipe su na terenu od Karina do Prezida, kazao je Beriša.

 

 SNIJEG U KARINU, KRUŠEVU, PRIDRAZI, SMILČIĆU...
Snijeg je danas iznenadio i mještane u djelovima Zadarske županije gdje i ne pada toliko često. Tako je jučer snijeg padao na području Smilčića, Pridrage, Karina i Kruševa, kao i u Obrovcu gdje zbog blizine Velebita gotovo svake zime padne po nekoliko centimetara. I dok je u Smilčići snijega bilo jako malo, najviše ga je palo u Karinu gdje na nekim djelovima nošen burom dosezao i do 5 centimetara. Dok su se nenadanom snijegu obradovali mališani koji su požurili praviti snjegoviće i uživati u rijetkim užitcima spuštanja na vrećama, stariji su se bojali padova i lomova. Kako je temperatura bila ispod nula Celzijevih stupnjeva, a bližila se noć očekuje se kako će mališanima ostati malo više vremena za uživanje na snijegu, a starijima više opreza na cestama, bilo za volanom ili hodajući.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno