Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stotine Zadrana na grobu prvog predsjednika

Autor: Velimir Brkić

14.12.2009. 23:00
Stotine Zadrana na grobu prvog predsjednika

Foto: Velimir BRKIĆ



S Tuđmanom smo imali deset godina ponosa, zajedništva i hrvatskog domoljublja. A nakon toga deset godina strahovanja, razdora i vraćanja u 2. svjetski rat, deset godina partizana i ustaša, deset godina razračunavanja Crkvom, generalima pobjednicima Domovinskog rata, deset godina bez Oltara domovine. Novi hrvatski predsjednik morat će raščistiti s tim negativnim naslijeđem sadašnjeg predsjednika, rekao je Ivan Šimunić


Za stotine Zadrana ove subote i nedjelje na zagrebačkom groblju Mirogoj vrijeme kao da je stalo. Dva tjedna uoči izbora za trećeg hrvatskog predsjednika, na zagrebačkom groblju Mirogoj žitelji Zadarske županije pridružili su se građanima Hrvatske, BiH i iseljeništva kako bi obilježili 10. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja suverene, samostalne i neovisne hrvatske države dr. Franje Tuđmana. Na istočnoj strani crkve Krista Kralja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
U subotu ni orkanski udari bure, koji su zaustavili promet od čvorišta Maslenica do čvorišta Sv. Rok na autocesti A1, niti snijeg kroz Liku i Gorski kotar nisu mogli zaustaviti kolone osobnih automobila i autobusa na putu prema hrvatskoj metropoli i zagrebačkom groblju Mirogoju. Organizirano ili samostalno na Mirogoju su bili Zadrani, Benkovčani, Biograđani, Ninjani, Obrovčani, Bibinjci, Sukošanci, Debeljačani, Goričani, Glavičani, Zemuničani, Pakoštanci, Privlačani, Starigrađani, Posedarci, Poličanci, Jaseničani, Filipjanci, Turanjci, Vršani, Polačani, otočani…
S tradicionalno čak četiri puna autobusa na Mirogoj su doputovali Bibinjci predvođeni načelnikom Ninom Šimunićem, donačelnikom Brunom Bugarijom i predsjednikom Općinskog vijeća Ivanom Šimunićem. Pridružila im se supruga pokojnog predsjednika Ankica Tuđman, unuk Siniša Košutić i njegova djevojka Iva. Predhodno su bili na misi zadušnici u karlovačkom Dubovcu te na razgledanju muzeja Domovinskog rata u Turnju.
– S Tuđmanom smo imali deset godina ponosa, zajedništva i hrvatskog domoljublja. A nakon toga deset godina strahovanja, razdora i vraćanja u 2. svjetski rat, deset godina partizana i ustaša, deset godina razračunavanja Crkvom, generalima pobjednicima Domovinskog rata, deset godina bez Oltara domovine. Novi hrvatski predsjednik morat će raščistiti s tim negativnim nasljeđem sadašnjeg predsjednika, rekao je Ivan Šimunić istaknuvši da se ne smije zaboraviti žrtva koja je dana za obranu domovine.
Unatoč natpisu kojim se na groblju Mirogoj “zabranjuje zabavljanje, galama i bilo kakvo narušavanje reda i mira”, Bibinjci su predvođeni župnim zborom uz grob Franje Tuđmanao tpjevali “Bože čuvaj Hrvatsku” i druge domoljubne pjesme.
S četiri puna autobusa doputovali su i žitelji Općine Sukošan predvođeni predsjednikom općinskog HDZ-a i Vijeća Tomislavom Dražićem i načelnikom Antom Martincem.
– Dr. Franjo Tuđman pokrenuo je nezaustavljiv proces stvaranja samostalne i suverene hrvatske države. Posljednje desetljeće 20. stoljeća u povijesti hrvatskog naroda obilježeno je mrakom agresivnog rata i svijetlom slobode koju je izborio Franjo Tuđman slogom hrvatskog naroda u domovini i inozemstvu. Stoga u zbivanjima toga vremena ostaje neizbrisivo upisano ime pokojnog predsjednika Tuđmana. Svojom državom hrvatski je narod dobio slobodu, ime i glas među narodima svijeta, istaknuo je Dražić dodavši kako je Tuđman postao simbolom hrvatskog uskrsnuća nakon dugih stoljeća življenja Hrvata u raznim drugim asocijacijama..
Zemuničane u dva autobusa predvodio je načelnik Josip Marušić.
– Možemo biti suglasni oko toga da je Franjo Tuđman iza sebe ostavio veliko djelo i da smo privilegirani naraštaj koji je ostvario jedan od najvećih snova Hrvatske, koja se obranila u nametnutom ratu, a danas je afirmirana u svijetu, rekao je Marušić dodavši kako u Zemuniku srce za Hrvatsku uvijek jače kuca.
Benkovačko izaslanstvo predvodio je saborski zastupnik Branko Kutija, predsjednik benkovačkog Gradskog vijeća i HDZ-a.
– Danas se spominjemo utemeljitelja moderne hrvatske države i prvog predsjednika samostalne i neovisne Republike Hrvatske, osnivača Hrvatske demokratske zajednice. “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto” bilo je geslo ovog čovjeka i vizionara, koji se ostvario stoljetni san Hrvata o svojoj domovini. Kao predsjednik koji nikada nije izgubio niti jedne izbore vratio je ponos hrvatskom narodu i organizirao ga u borbi koja je prethodila devedesetih godina kada su JNA i srpski agresori i okupatori ubijali Hrvate i razarali Hrvatsku. Vodio je pobjednički Domovinski rat, pod njegovim vodstvom Hrvatska je postala cjelovita i slobodna, istaknuo je na Kutija komemoraciji na Mirogoju.