Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Austrijanci Sanadera žele ispitati o Hypu

14.12.2010. 23:00
Austrijanci Sanadera žele ispitati o Hypu


Hrvatski zahtjev za izručenjem Ive Sanadera, koji je u ponedjeljak poslan u Austriju, stigao je jučer na odredište, potvrdilo je austrijsko ministarstvo pravosuđa, čime je započeo postupak izručenja bivšeg hrvatskog premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu. Predstavnica austrijskog ministarstva pravosuđa Barbara Flemig najavila je kako će zahtjev za izručenje u najkraćem mogućem roku biti proslijeđen nadležnom državnom odvjetništvu. Barbara Feichtinger, glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu, za sutra je najavila konferenciju za novinare o izručenju.
Temeljem tog zahtjeva Sanader bi doista do Nove godine mogao biti izručen Hrvatskoj, kako najavljuje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ali samo ako pristane na brzo izručenje Hrvatskoj. U protivnom, pred Hrvatskom je dugotrajna i mukotrpna bitka za izručenje. Pristaje li na brzo izručenje, Sanader će se, kako je najavio istražnom sucu u Salzburgu, izjasniti tek za dva tjedna, kada mu, točno na Božić, istječe 14-dnevni pritvor.
Prije izručenja, austrijske političke stranke zahtijevaju da austrijsko pravosuđe Sanadera ispita kao svjedoka u aferi Hypo. Takav zahtjev, kako prenose austrijski mediji, ujedinio je posve suprotne političke opcije, korušku Socijaldemokratsku stranku, Zelene i ultradesnu Slobodarsku stranku Koruške. Austrijski mediji svakodnevno objavljuju nove detalje o Sanaderovoj ulozi u poslovanju Hypo Alpe-Adria-banke devedesetih godina, kao i o Sanaderovom posredovanju između Hypo banke i tajkuna Miroslava Kutle u dobivanju kredita, za što je Sanader navodno dobio 800 tisuća maraka provizije.
Afera Hypo financijski je, ali i politički uzdrmala Austriju, zbog čega je austrijska javnost snažno zainteresirana za raspetljavanje te afere. Austrija bi, kako piše Kronen Zeitung, morala imati najveći interes da se istraži povezanost Sanadera s aferom Hypo.
Inače, bivši hrvatski premijer primjeren je pritvorenik u Salzburgu, potvrdio je ravnatelj zatvora Dietmar Knebel, koji je jučer osobno obišao svog najpoznatijeg pritvorenika. Knebel otkriva kako je Sanader jučer razgovarao i sa zatvorskom psihologinjom, i to na hrvatskom jeziku, budući da je psihologinja hrvatskog porijekla. Sanader je dobro i psihički je stabilan, poručuju iz pritvora, ponavljajući kako je u pravima izjednačen s ostalim zatvorenicima. Nakon ustajanja i doručka, ima pravo na jednosatnu šetnju na otvorenom, a može koristiti i salu za fitness. Ima pravo na druženje s ostalim pritvorenicima, a u ćeliji ima televizijski aparat i radio. Vrata ćelije zatvaraju se u 17 sati, a ćeliju dijeli sa salzburškim odvjetnikom Friedrichom Lorenzom. Može primati posjete, no Sanadera u pritvoru dosad nisu posjetili članovi njegove obitelji, ili ih novinari koji dežuraju ispred pritvora nisu vidjeli.