Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

HDZ popustio SDSS-u kako bi spasio Vladu

14.12.2010. 23:00
HDZ popustio SDSS-u  kako bi spasio Vladu


Izmjene po kojima će srpska izborna lista s najviše glasova osvojiti sva tri mandata posvađala je SDSS i SDP koji to smatra “torbarenjem”, dok se HDZ držao po strani


Zakonske izmjene, na  osnovu kojih će srpska izborna lista  koja dobije najviše glasova osvojiti sva  tri srpska zastupnika, ozbiljno su posvađale SDP i SDSS, a HDZ se držao  po strani. Premda im, kako su sami  pričali u saborskim kuloarima,  sukob sa  SDSS-om zapravo šteti, jer je riječ o  potencijalnim postizbornim partnerima. SDP-ovci su kritizirali izborni  model koji bi mogao zacementirati  monopolski status SDSS-a među  srpskim biračima.
–  Zatražiti da se temeljem jednog  glasa više dobiju svi mandati nije  pravedno i nije demokratski. Nama to  ne ide ni iz džepa ni u džep, ali zbog  odgovornosti prema građanima ne  možemo to prihvatiti ni prešutjeti,  rekao je uime Kluba zastupnika SDP-a  Arsen Bauk.
Dodao je kako je HDZ pristao na sve  “radi tri SDSS-ova glasa koja podržavaju Vladu”.
– Kad bi HDZ i SDSS na tome  ustrajavali na taj bi način jedan koalicijski partner nagrađivao drugog. Bila  bi to politička korupcija, torbarenje,  sasvim je otvoren bio Bauk.
A Ivan Hanžek je konstatirao da  “Franjo Tuđman nije htio prihvatiti  Pupovca kao novog Svetozara Pribičevića, ali je očito sada uspio u  tome”.
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac im je svima odgovorio objašnjavajući zašto je dobro da svi srpski  mandati pripadnu samo jednoj stranci,  a ne da se, kao što SDP predlaže, oni  proporcionalno rasporede kao u ostalim izbornim jedinicama.
– Ne možemo  dopustiti fragmentaciju tri mandata jer bi ona otvorila  prostor za manipulacije. Netko tko  uopće ne pripada srpskoj manjini mogao bi sponzorirati neku listu i doći do  potrebnog broja glasova da osvoji jedan  mandat. Mi to nećemo dopustiti, upozorio je Pupovac. Svima koji mu  zamjeraju političku korupciju poručio  je da ulaze u “zonu antimanjinskog  govora”.
– Neki su nas devedesetih optuživali  da destabiliziramo državu, a danas nas  neki misle optuživati da destabiliziramo demokraciju, zaključio je potpredsjednik SDSS-a.
Uime Kluba HDZ-a govorio je Emil  Tomljanović i samo je prepričao zakonski prijedlog. Nitko drugi iz HDZ-a  nije se javljao za riječ. No, jedan  visokopozicionirani član HDZ-a priznao nam je da da su popustili kako bi  održali Vladu.
– Primarno nam je završiti pristupne  pregovore do lipnja iduće godine, a to  ne možemo ako padne Vlada. Zato  smo pristali na SDSS-ovo rješenje  izbornog zakona, rekao nam je naš  sugovornih iz vrha HDZ-a.