Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Počela bitka za Inu

14.12.2010. 23:00
Počela bitka za Inu


Prepostavlja se da su najveći dio Ininih dionica kupila četiri domaća mirovinska fonda – AZ, Erste, Raiffeisen i PBZ fondovi i to po cijeni od 2. 830 kuna. Samo prije dvije godine, MOL-u su ih u javnoj ponudi prodali po 2.800 kuna


Prvog dana rata  za osam posto dionica Ine,  koje su u rukama manjinskih  dioničara, domaći mirovinski  fondovi  dokopali su se tek  jedne dvanaestine tog željenog paketa, i još je dalek put u  pokušaju sprječavanja  MOL-a da se domogne većinskog paketa u Ini. MOL ima  47,16 posto dionica Ine, i do  većinskog mu udjela nedostaje 2,84 posto dionica. Nakon  deset dana zabrane trgovanja  dionicama Ine, koju je uzrokovala MOL-ova ponuda za  kupnju preostalih slobodnih  dionica, jučer je vlasnika promijenilo 65,5 tisuća dionica.  Kako se dionicom uglavnom  trgovalo po cijeni od 2.830  kuna, to je nove vlasnike  koštalo ukupno 185,54 milijuna kuna, koliko nije vrijedila  ni čitava šestomjesečna trgovina Ininim dionicama na burzi. Iako se ne zna tko su novi  vlasnici, prepostavlja se da su  najveći dio Ininih dionica kupila četiri domaća mirovinska  fonda – AZ, Erste, Raiffeisen i  PBZ fondovi, a da je tek manji  dio otišao u ruke drugih kupaca.
Dogovor s Vladom?
Mirovinici su tako krenuli u  realizaciju svog neformalnog  dogovora s Vladom, u kojem  će oni pokušati preteći MOL  kupujući dionice po cijeni  većoj od 2.800 kuna, koliko je  ta mađarska kompanija istaknula u svojoj ponudi. Već ujutro na burzi su, kako neslužbeno doznajemo, prijavili  spremnost da kupe 131.600  dionica, a najveći dio otpada  na AZ fond, koji je želio kupiti  50.600 dionica. Kad je trgovina krenula, dionica se prodavala po cijeni od 2.830 kuna,  s izuzetkom nekoliko transakcija, koje su otišle po 2.840  kuna. Iako su jučer ujutro ponudili kupnju 131.600 dionica,  doznajemo da je dogovor da  mirovinci kupe sve što bude  ponuđeno na prodaju. Menadžeri u mirovinskim fondovima tvrde da su se na akciju odlučili sami, bez “miga”  Vlade, a zanimljivo je da ih je  na nju odmah po objavi  MOL-ove ponude, pozvao i  oporbeni čelnik, Zoran Milanović.
Međutim, mali dioničari  očito još uvijek važu hoće li  prodati svoje dionice Ine, jer  nisu odgovorili ni na polovicu  ponude mirovinskih fondova.  Ako su ti fondovi kupili većinu  jučer prodanih dionica, to  znači da sada drže ukupno  oko 1,15 posto udjela u Ini, jer  je već ranije AZ imao udio od  0,5 posto.
Vlasnički interesi
U želji da spriječe MOL u  preuzimanju većinskog paketa u Ini, mirovinci sada kupuju  dionicu po 2.830 kuna, a samo  prije dvije godine MOL-u su,  odgovarajući na njegovu javnu  ponudu, svoje dionice prodali  po 2.800 kuna. Naime, oni su u  javnoj ponudi od Vlade kupili  ukupno oko 1,78 posto dionica Ine po cijeni od 1.690  kuna. MOL-ovoj ponudi po  cijeni većoj od 1.110 kuna mirovinci nisu odoljeli, tek je AZ  sačuvao paket od 0,5 posto.  Sada  se pak pokušavaju domoći što većeg broja dionica  kako  MOL u drugom pokušaju, uz istu cijenu, ne bi  stekao većinski paket. Iako je  njihova akcija posljedica dogovora s Vladom, koja je  prošli tjedan objavila da će  sklapati i neformalne sporazume kako bi sačuvala vlasničke interese u Ini, naši sugovornici iz mirovinskih fondova ističu da su njihovi potezi  utemeljeni i na financijskom  interesu. Vjeruju da će  manjinski paket dionica od četiri  ili pet posto u Ini  odlučivati o  puno toga ukoliko MOL ne  postane vlasnik više od 50 posto dionica.
 Na pitanje zašto dionice nisu kupovali po cijeni od 1.600  ili 1.700 kuna, jer MOL već  dvije godine najavljuje kako  želi većinski paket u Ini, ne  odgovaraju, uz opasku da to  jest opravdano pitanje, ali da  ni sada novac neće biti uludo  bačen. Ukoliko uspiju,  vjeruju  da će njihovi glasovi u Ini biti  presudni, te da će ta investicija  biti isplativa i za one čijom  mirovinskom štednjom upravljaju. Vlada, koja bi na kraju  mogla najviše profitirati, zasad šuti, njezini članovi tek  neslužbeno priželjkuju da akcija uspije, a odbijaju opužbe  da  novcem građana sprečavaju MOL u postizanju većinskog paketa, iako su sami mogli diktirati tempo privatizacije.
Manje dionica MOL-u
Spekuliralo se da u dogovoru oko podrške sudjeluje i  rovinjski Adris ali iz te su kompanije jučer negirali da oni  kupuju Inine dionice na burzi.
Oglasio se MOL, koji je preko burze ponovio da ostaje  kod svoje ponude, i da za cijenu od 2.800 kuna želi kupiti  slobodne dionice Ine. Od  jučer im je manevarski prostor  sužen, jer je u opticaju 0,65  posto dionica manje, a pitanje  je što će biti sljedećih dana ako  mirovinski fondovi nastave  nuditi cijenu veću od njihove.  Iako je riječ o jedan posto  većoj cijeni, ona na paket od  20 dionica znači ipak 600 kuna  više. U odnosu na trgovinu  prije MOL-ove ponude, cijena je veća za 65,4 posto.
MOL ipak najavljuje da će  od sutra male dioničare obavijestiti pismeno o svojoj ponudi te da će ona vrijediti do  14. siječnja sljedeće godine,  dokad oni koji posjeduju dionice mogu odlučiti hoće li ih  prodati toj kompaniji. Rok  plaćanja je 31. siječanj 2011.  godine, a MOL obećava i da  će svima nadoknaditi troškove  javnobilježničke ovjere potpisa na dokumentima za prihvat  ponude te eventualno potrebne troškove solemnizacije i/ili  javnobilježničkog akta.
 


MOL: Dali smo zadnju ponudu




“Zabrinutost da će udio veći od 50 posto značiti veća prava za MOL, potpuno su neutemeljena, budući da se prava Vlade neće mijenjati ni u kom pogledu”, kazao je jučer glasnogovornik MOL-a, Domokos Szollar, pozivajući male dioničare, prvenstveno bivše i sadašnje radnike Ine, da se odazovu MOL-ovoj ponudi, napominjući još jednom kako je riječ o fiksnoj cijeni.
“Na burzi nema mjesta za igre, i ne pobjeđujemo u ovom ‘ratu’. Dali smo transparentnu, čistu, i svoju zadnju ponudu”, zaključuje MOL.


 


U dvije godine protrgovano 320.080 dionica naftne kompanije


Prije nego je MOL dao svoju ponudu pa je Hanfa zaustavila trgovinu  Ininim dionicama ona je na burzi vrijedila 1.711 kuna.  Prije godinu dana 14.  prosinca ta se dionica prodavala po cijeni od 1.650 kuna, ali taj dan nije bilo  baš pretjeranog interesa za njezinu kupnju. Tako se u godinu dana Inina  dionica prodavala po cijeni od 1.560 do najviše 1.960 kuna, ali nijedan dan  nije prodano više od dvije tisuće dionica. Do lipnja ove godine dionica Ine  na burzi je vrijedila uglavnom ispod 1.700 kuna, dok se sredinom ljeta penje  iznad toga. U godinu dana protrgovano je s 162.540 dionica, a vrijednost  te trgovine bila je 354 milijuna kuna. U 2009. godini, primjerice u rujnu, ta  se dionica mogla kupiti i po 900 kuna. U dvije godine od 14. prosinca 2008.  do 14 prosinca 2010. godine, ukupno se trgovalo sa 320.080 dionica Ine,   odnosno vrijednost trgovine bila je 573 milijuna kuna.