Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Predstavit će se 89 izlagača

14.12.2010. 23:00
Predstavit će se 89 izlagača


Za ovu, petu po redu manifestaciju pripremili smo brojne novosti, a osim toga, ona je i najveća po broju izlagača. Zasad se prijavilo njih čak 89, a ove godine prvi put imamo više izlagača iz drugih županija nego što ih je iz Zadarske, kazao je Ikić, istaknuvši kako će se ovaj put predstaviti proizvođači iz čak 14 drugih županija


Ovogodišnja manifestacija “Naši mali gušti  2010.”, koja će se održati 17. i  18. prosinca u Arsenalu, najavljena je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj  u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Zadar. Na konferenciji su govorili  Denis Ikić, tajnik HGK Županijske komore Zadar, Petar  Pedišić, viši stručni suradnik u  Odjelu za poljoprivredu i ribarstvo komore te Snježana  Dražina, voditeljica Odjela za  turizam u komori.
Kako je istaknuto, riječ je o  izložbi koja se održava već petu  godinu zaredom, a koja ima za  cilj promovirati kvalitetne i autohtone proizvode zadarskog  kraja. Osim toga, zahvaljujući  prezentacijama i vođenim degustacijama, izložba ima i edukativni karakter, a kako je istaknuo Ikić, na ovogodišnjoj  manifestaciji pojavit će se rekordan broj izlagača.
– Za ovu, petu po redu manifestaciju pripremili smo  brojne novosti, a osim toga,  ona je i najveća po broju izlagača. Zasad se prijavilo njih  čak 89, a ove godine prvi put  imamo više izlagača iz drugih  županija nego što ih je iz Zadarske, kazao je Ikić, istaknuvši kako će se ovaj put predstaviti proizvođači iz čak 14  drugih županija.
Kako je istaknuo, to ih izuzetno raduje, jer kada su 2006.  godine pokrenuli manifestaciju, imali su namjeru da ona   bude izložbeni prostor za zadarske izlagače kako bi im  pružili priliku da se prezentiraju ovdašnjim ugostiteljima i  hotelijerima, kao i široj javnosti.
– Kada smo počinjali, prva  manifestacija bila je održana u  travnju kada se predstavilo 38  zadarskih proizvođača, druga  je bila organizirana u rujnu i  predstavio se jednak broj izlagača kao i na prvoj. Treća manifestacija bila je i prosincu i  tada se predstavilo 33 izlagača  iz Zadarske županije, no već na  četvrtoj manifestaciji, koja se  također održala u prosincu,  pojavilo se 76 izlagača, među  kojima je polovica bila iz drugih županija, podsjetio je Ikić,  naglasivši kako su upravo na  zahtjev izlagača, koji su htjeli  da se manifestacija upriliči u  predbožićno vrijeme, “Naše  male gušte 2010.” organizirali  u prosincu.
Kako je najavljeno, program  započinje u petak, u 10 sati,  kada će nakon svečanog otvorenja uslijediti degustacija  vina Zadarske županije uz  stručno vodstvo enologinje Nikoline Paleke. Degustacijom  će biti predstavljeno jedanaest  crnih i bijelih vina zadarskih  vinara koji će se predstaviti  zadarskim ugostiteljima kako  bi ih upoznali i uvrstili u svoje  vinske karte.
– Nakon degustacije uslijedit  će izložba i prezentacija projekta “Design pakovine 2010.”,  u organizaciji Centra za dizajn  HGK. S obzirom da je u posljednje vrijeme porasla proizvodnja vina, ova je prezentacija jako važna, jer nastoji se  pridonijeti krajnjem cilju – prodaji vina, pojasnio je Ikić, najavivši potom i panel-raspravu  “Zadarski prehrambeni proizvodi u turističko-ugostiteljskoj  ponudi”, koja je također ovogodišnja novost.
Kako je najavljeno, drugog  dana manifestacije upriličit će  se degustacija maslinova ulja  koju će provesti Udruga “Olea”  i to s učenicima zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, kako bi se budući  hotelijeri upoznali s kvalitetnim i autohtonim proizvodima.
– Proračun ovogodišnje manifestacije iznosi oko 75 tisuća  kuna, a moram naglasiti da  smo ga i ove godine uspješno  organizirali zahvaljujući našim  suorganizatorima i to Zadarskoj županiji, Gradu Zadru,  HOK Obrtničkoj komori Zadar, Udruženju obrtnika Zadar, TZ Zadarske županije,  TZ Grada Zadra, TZ Grada  Paga, TZ Grada Biograda i TZ  Grada Benkovca, kazao je  Ikić.