Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pusić: Uhićenje nije uvjet za zatvaranje pregovora

14.12.2010. 23:00
Pusić: Uhićenje nije uvjet za zatvaranje pregovora


Uhićenje Ive Sanadera nije bio uvjet Hrvatskoj za zatvaranje pregovora o pravosuđu i temeljnim pravima, ustvrdila je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić nakon jučerašnje sjednice tog tijela koje je raspravljalo o stanju hrvatskih pregovora i isupnjenju mjerila za zatvaranje poglavlja pravosuđe i temeljna prava.
– Europa traži da se raščiste sumnje na korupciju na najvišoj razini, objasnila je Pusić, pa je u tom smislu i raščišćavanje sumnji u slučaju Sanader, bez obzira na to kakva će biti konačna odluka suda, svakako dio takvog zahtjeva. No to ne znači, istaknula je Pusić, da Europa ili Europska komisija postavljaju Hrvatskoj ikakve uvjete u pogledu ishoda postupka Sanaderu.
– Sanader, dakle, nije bio nikakav uvjet EU, ali je raščišćavanje njegovog slučaja apsolutni uvjet kad je riječ o našoj, hrvatskoj zdravoj pameti i funkcioniranju našeg društva. Bez raščišćavanja sumnji na samome vrhu, ne možete dalje raščišćavati problem povezanosti visoke politike s korupcijom – istaknula je Pusić.
Slično kao i predsjednik RH Ivo Josipović dan ranije, i Pusić je jučer upozorila kako je vrlo važno da se prestane s atmosferom linča i zluradosti prema Sanaderu i njegovoj obitelji.
– Ono što je izuzetno važno, a što do sada nismo u potpunosti uspjeli, jest da se izbjegne atmosfera linča, zluradosti, osude bez suda. To je izrazito opasno, gotovo jednako opasno kao i amnestija unatoč sumnjama – ocijenila je Pusić.
 


Peticije ništa ne mijenjaju


Predsjednica Nacionalnog odbora ocijenila je i kako hrvatskoj na putu  u EU ne može stati peticija koja se pokreće među izbjeglim Srbima, a  kojom se traži zaustavljanje ulaska Hrvatske u EU prije punog ispunjenja  svih obveza prema izbjeglicama i povratnicima.
– Svatko ima pravo na svoj politički stav. Naravno da je važno da se za  hrvatskim državljanje, bez obzira koje su nacionalnosti, ono što su kao  grupacija ili pojedinici pretrpjeli kao nepravdu, da se nadoknadi u mjeri  kojoj je to moguće. Takva peticija ne može nas blokirati, ako s druge  strane mi radimo ono što je jednak i pravedan stav prema svim  građanima bez obzira na etnicitet – naglasila je Pusić.Upozorila je kako do  sredine veljače treba ispuniti mjerila u poglavlju pravosuđe, od kojih je  možda najzahtjevnije formiranje novog Državno-sudbenog vijeća za koje,  najkasnije u siječnju, treba provesti tajne izbore među sucima te  profesorima pravnih fakulteta.