Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Većini roditelja 600 kuna preskupo

14.12.2010. 23:00
Većini roditelja 600  kuna preskupo


Produženi boravak djeluje, osim u Glazbenoj školi i školi Voštarnica, u polovici zadarskih osnovnih škola, točnije rečeno u četiri od ukupno osam škola. Najbolje je to prihvaćeno u OŠ Kruno Krstić u Arbanasima, jer tamo produženi boravak pohađaju tri skupine djece


Gotovo je već  prošlo cijelo jedno polugodište otkad je u novoj školi na  Bilom brigu, OŠ Zadarski  otoci, počeo djelovati institut  produženog boravka. Ali produženi boravak u ovoj školi  izabralo je samo 19 učenika  prvih i drugih razreda! Od  ukupno 177 učenika u tri  prva i četiri druga razreda,  koliko ih ima u ovoj školi.
Broj od 19 polaznika produženoga boravka se smatra  malim, premda se ravnatelj  ove lani otvorene osnovne  škole Branko Matulina ne  žali, već nastoji pronaći razloge toj činjenici. Najvjerojatnije razlog leži u tome,  kako smatra i pročelnik gradskoga Upravnog odjela za  odgoj i školstvo Joso Nekić,  što je roditeljima dosta skupo  takvo pohađanje škole.  Premda ono dnevno traje i  više od devet sati, koliko su  roditelji zapravo bez brige za  svoje dijete. Roditelji mogu  svoga prvašića dovesti u školu već u 7,30 sati i doći po  njega do 17 sati. Odnosi se to  isto i na učenike drugih  razreda, jer ima i za njih  mjesta, s obzirom da je nedovoljno onih iz prvih razreda. Učeniku je nakon redovne nastave ili prije nje,  ako se radi u dvije smjene,  osiguran boravak u školi pod  nadzorom učitelja za produženi boravak. U tom vremenu, u kojemu su potpuno  sigurni, oni pišu domaće zadatke, igraju se, ali dobivaju i  ručak, koji roditelje mjesečno  stoji 594 kune, odnosno 27  kuna po jednome obroku.  Izgleda da je baš u tome  razlog malome broju zainteresiranih, jer većini roditelja u današnje vrijeme nije  lako izdvojiti toliki novac.  Vjerojatno imaju neki drugi  način za čuvanje djeteta, kao  i za pomoć kod domaćih  zadataka, a tako lijepo organizirana socijalizacija će  doći kad dođu bolja vremena,  kako nam je to kazala jedna  majka s Biloga briga, koja  ima dvoje djece u ovoj školi,  a od iduće školske godine i  treće dijete će im se pridružiti. Ipak, produženi boravak malenih je uveden najprije zato da se djeca poslije  vrtića lakše prilagode na novi  način i na nove obveze, te da  budu zbrinuta, a postoje i  brojna uspješna iskustva iz  europskih zemalja koje taj  način školovanja tijekom cijele osnovne škole imaju već  desecima godina.
Produženi boravak djeluje,  osim u Glazbenoj školi i školi  Voštarnica, u polovici zadarskih osnovnih škola,  točnije rečeno u četiri od  ukupno osam škola. Najbolje  je to prihvaćeno u OŠ Kruno  Krstić u Arbanasima, jer tamo produženi boravak  pohađaju tri skupine djece,  svaka od po preko 20 učenika. Dva su odjela prvašića, a  jedan je odjel drugašića. U  školi Stanovi i u Petru Preradoviću postoji po jedno  odjeljenje s nešto više od po  dvadeset učenika.
Treba reći kako roditelji  posebno plaćaju samo obroke, što mjesečno stoji gotovo  600 kuna, a sve ostalo, posebne učitelje i ostale školske  troškove, čak i servisiranje  objeda, ako škola nema kuhinje, snosi Grad Zadar, koji u  svome proračunu izdvaja oko  700.000 kuna za te potrebe.