Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar u LEGO kockicama

14.12.2010. 23:00
Zadar u LEGO kockicama


U sklopu redovitog ciklusa radionica za  predškolce jučer je u Gradskoj  knjižnici Zadar organizirana  radionica “Zadar u LEGO  kockicama” koju je vodio Želimir Periš, autor LEGO stripa o  zadarskoj povijesti. Brojna djeca s pozornošću su pratila kako  iz kockica nastaju razni oblici,  a usput su naučili i ponešto o  kopnenim vratima, Sv. Donatu, katedrali i brojnim objektima koji obilježavaju Zadar.
– Ovo je radionica ‘Izgradi  svoj grad od kockica’. Ideja je  bila da djeci damo igračku u  ruke i pokažemo im što mogu  raditi. Donio sam puno materijala o Zadru, prospekte sa  znamenitostima Zadra kako bi  i sama djeca napravila neke od  građevina. Želimo im probuditi kreativnost i lokalnu svijest  te svijest o kulturi i mjestu u  kojemu žive, a sve kroz igru,  kazao je Periš.
Internetska stranica  www.storyatures.com, na kojoj  se objavljuju njegovi stripovi  sve je posjećenija, a sve je više i  raznih ponuda od osoba koje  su se zainteresirale za “LEGO  povijest Zadra”.
– U posljednje vrijeme dosta  radim, a osim ove radionice s  jednim zadarskim vrtićem pripremam slikovnicu s LEGO  kockicama koju će osmisliti sama djeca. Planirana je i radionica ‘Djeca u prometu’ opet  kroz igračke. Djeci ćemo dati  medij s kojim se najbolje snalaze, a ideju ćemo proširiti i na  neku pouku, kazao je Periš.
Više o radionicama na  Dječjem odjelu GKZD, kazao  nam je Mladen Masar.
– Ove radionice idu doslovce  godinama i neki puta nam dolaze i gosti iz inozemstva. LEGO radionica koju vodi Želimir je jako dobra za djecu,  pristup je edukativan i ne radi  se nešto apstraktno i iz druge  kulture, već nešto autohtono  zadarsko s medijem koji je globalan. Želimir je sveprisutan u  medijima, jer je ta njegova igra  s kockicama vrlo zanimljiva i  bez ikakvih problema došlo je  do suradnje. Uvijek smo u potrazi za zanimljivim sadržajima, a po okupljenoj gomilici  vidimo da je budućnost ovih  radionica obojena LEGO bojama, kazao je Masar.