Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bogat program velike obljetnice

14.12.2011. 23:00
Bogat program velike obljetnice


Program obilježavanja velike obljetnice počinje s Noći muzeja 2012., u kojoj NMZ sudjeluje s bogatim programom


U Gradskoj straži jučer je predstavljen bogat kulturni program koji će Narodni muzej Zadar organizirati u povodu velikog jubileja 180 godina postojanja, pod nazivom “Narodni muzej zadar – 180 godina s vama”.
Pozdravnu riječ uputila je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja zahvalivši novinarima na praćenju svega što je NMZ napravio.
Program obilježavanja velike obljetnice počinje s Noći muzeja 2012., u kojoj NMZ sudjeluje s bogatim programom.
U siječnju će u opticaj biti puštena Jubilarna doplatna Marka s motivom reljefa sv. Krševana iz 13. stoljeća.
Od 15. svibnja do 20. lipnja 2012. u izložbenom prostoru Gradska loža postaviti će se retrospektivni izbor djela doajena dalmatinskog modernog slikarstva Ante Kaštelančića. Ante Kaštelančić poslijeratni je slikar ekspresionističke vokacije s prevladavajućim motivima dalmatinskog krajolika.
Na međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2012. godine u izložbenom prostoru Gradska loža održao bi se znanstveni skupo pod nazivom Najstariji muzeji Hrvatske. Kustosi predavači iz najstarijih muzeja diljem Lijepe naše bi se obratili skupu s nekoliko kartica teksta o postanku, razvoju i planovima za budućnost njihovih muzeja. Svi ovi radovi bili bi objavljeni u jednom katalogu koji bi se izdao povodom ove obljetnice.
Od svibnja pa do kraja 2012. godine u prostorijama Odjela Muzej grada Zadra bit će postavljena izložba Ifigenija – povijest jedne restauracije. U prizemlju Muzeja bi bio postavljen prikaz restauracije u svim fazama dok bi na drugom katu bila postavljena ova slika, koja bi ostala u prostorima Muzeja grada Zadra do potpune obnove Galerije umjetnina.
Od 10. srpnja do 24. kolovoza 2012. u izložbenom prostoru Kneževa palača biti će izložene skulpture iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar. Ovim putem nastavlja se praksa predstavljanja bogatog fundusa Galerije putem povremenih izložbi s obzirom na to da je izložbeni prostor Galerije umjetnina zatvoren radi adaptacije prostora.
Od početka srpnja pa do kraja kolovoza 2012. u izložbenom prostoru Gradska loža bit će postavljena izložba Solana Nin. Smještena je na mjestu gdje se susreću flora i fauna kopna, niskih položenih morskih obala te slatkih tekućica obližnje Miljušića drage. Solana je azil mnogih vrsta koje su kod nas ali i u Europi sve više ugrožene nekontroliranim iskorištavanjem obala. Izložba bi se napravila kombiniranjem malih i velikih diorama, prikaza pojedinačnih prepariranih biljaka i životinja, različitih kristala soli te fotografija. Ovom izložbom promovirala bi se jedna od značajnih prirodnih i kulturnih vrijednosti ne samo Zadarske županije nego i cijele Hrvatske jer je Ninska solana jedna od posljednjih gdje se sol proizvodi prirodnim putem te su flora i fauna ostale sačuvane.
Kako bi se očuvala Četverokuka tradicijski vez sjeverne Dalmacije, Narodni muzej Zadar planira uz radionice četverokuke, koje su uvijek dobrog odaziva, te kupnju materijala i izradu veza, organizirati modnu reviju s motivima četverokuke na suvremenoj odjeći.
Uz ove izložbe i manifestacije Narodni muzej planira daljnju adaptaciju prizemlja Kneževe palače u svrhu širenja Pomorske zbirke i uređenja prostorija za muzejske radionice.
Na Gradskoj straži postavljena je zastava kojom se najavljuje početak obilježavanja programa.


Nominacija za nagradu UHA




Među nominiranima za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata našle su se i privremene izložbene dvorane unutar Kneževe palače. U kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2011. godini za nagradu “Bernardo Bernardi”, između ostalih kandidata, nominirani su Iva Letilović i Igor Pedišić za arhitektonsko rješenje: Privremene izložbene dvorane – Kneževa palača – Poljana Š. Budinića, Zadar.
U sedam mjeseci od otvaranja Kneževe palače u njoj je priređeno tridesetak manifestacija, a posjetilo ju je oko 5000 posjetitelja od čega polovica stranih gostiju.