Dugovi bolnica krajem rujna došli do 1,6 milijardi kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
darko milinovic
Ostavlja dubioze - Darko Milinović

HZZO će u prva tri mjeseca 2012. godine poslovati s milijardom kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. U takvoj situaciji bit će teško održati financijsku stabilnost sustava, izvijestio je jučer direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Tihomir Strizrep. HZZO je u privremenom proračunu dobio 20,5 posto manje novca nego u prvom tromjesečju prošle godine, odnosno 4,47 milijarde kuna umjesto lanjskih 5,4 milijarde kuna. Uz milijardu kuna manje u zdravstvenoj blagajni, dugovi zdravstvenih ustanova prema dobavljačima i partnerima mogli bi se dodatno povećati, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a. Prema posljednjim podacima, krajem rujna dugovi bolnica iznosili su 1,6 milijardi kuna.

To što je najstabilniji zdravstveni sustav u Europi najednom postao nestabilan, Darka Milinovića, ministra zdravstva na odlasku, uopće ne čudi, a ne radi se, kaže, ni o kakvom "skrivenom" minusu već o načinu obračuna državnih financija.

- Budući da mora biti istovjetan s prihodima iz prvog tromjesečja prošle godine, u što nije uključen ukupni proračunski deficit, privremeni proračun nije stvarni proračun i služi samo do donošenja "pravog" proračuna. I dalje tvrdim da je naš zdravstveni sustav financijski najstabilniji, a hoće li takav ostati, ovisi o daljnjim reformama i racionalizaciji sustava - kaže Milinović.

Direktor HZZO-a, Tihomir Strizrep, ne očekuje da će buduća vlast imati problema s minusom u zdravstvenoj blagajni.

- Puni proračun može se donijeti već u siječnju. Realno očekujem da zdravstvo neće biti u minusu - kaže Strizrep. Milijardu kuna srezano je u privremenom proračunu na stavkama bolničke potrošnje, ali su bolnički limiti za siječanj ostali isti, upravo zato da bi bolnice normalno funkcionirale do donošenja novog proračuna, tvrdi šef HZZO-a, koji je uvjeren da će HZZO u idućoj godini nastaviti pozitivno poslovanje.

Budući ministar zdravstva Rajko Ostojić, kaže kako je obzirom na izjave o stabilnosti zdravstvenog sustava očekivao "barem pola milijarde kuna više" u zdravstvenoj blagajni.

- Ovo je dokaz da najprije moramo napraviti duboko snimanje stanja svih sektora. Hoćemo li morati rezati neke stavke, ovisit će o tome što ćemo zateći - komentira Ostojić, koji strahuje da bi siječanj mogao biti težak mjesec za zdravstvo.

- Voda je očito došla do grla. Bojim se da dugovi u zdravstvu nisu poplaćani, a očekujem da će se ponoviti stara praksa, da će računi koji su trebali biti naplaćeni u prosincu, doći na naplatu u siječnju - zaključuje Ostojić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno