Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dugovi bolnica krajem rujna došli do 1,6 milijardi kuna

14.12.2011. 23:00
Dugovi bolnica krajem rujna došli do 1,6 milijardi kuna


Voda je očito došla do grla. Bojim se da dugovi u zdravstvu nisu poplaćani, a očekujem da će se ponoviti stara praksa, da će računi koji su trebali biti naplaćeni u prosincu, doći na naplatu u siječnju – zaključuje Ostojić


HZZO će u prva tri mjeseca 2012. godine poslovati s milijardom kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. U takvoj situaciji bit će teško održati financijsku stabilnost sustava, izvijestio je jučer direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Tihomir Strizrep. HZZO je u privremenom proračunu dobio 20,5 posto manje novca nego u prvom tromjesečju prošle godine, odnosno 4,47 milijarde kuna umjesto lanjskih 5,4 milijarde kuna. Uz milijardu kuna manje u zdravstvenoj blagajni, dugovi zdravstvenih ustanova prema dobavljačima i partnerima mogli bi se dodatno povećati, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a. Prema posljednjim podacima, krajem rujna dugovi bolnica iznosili su 1,6 milijardi kuna.
To što je najstabilniji zdravstveni sustav u Europi najednom postao nestabilan, Darka Milinovića, ministra zdravstva na odlasku, uopće ne čudi, a ne radi se, kaže, ni o kakvom “skrivenom” minusu već o načinu obračuna državnih financija.
– Budući da mora biti istovjetan s prihodima iz prvog tromjesečja prošle godine, u što nije uključen ukupni proračunski deficit, privremeni proračun nije stvarni proračun i služi samo do donošenja “pravog” proračuna. I dalje tvrdim da je naš zdravstveni sustav financijski najstabilniji, a hoće li takav ostati, ovisi o daljnjim reformama i racionalizaciji sustava – kaže Milinović.
Direktor HZZO-a, Tihomir Strizrep, ne očekuje da će buduća vlast imati problema s minusom u zdravstvenoj blagajni.
– Puni proračun može se donijeti već u siječnju. Realno očekujem da zdravstvo neće biti u minusu – kaže Strizrep. Milijardu kuna srezano je u privremenom proračunu na stavkama bolničke potrošnje, ali su bolnički limiti za siječanj ostali isti, upravo zato da bi bolnice normalno funkcionirale do donošenja novog proračuna, tvrdi šef HZZO-a, koji je uvjeren da će HZZO u idućoj godini nastaviti pozitivno poslovanje.
Budući ministar zdravstva Rajko Ostojić, kaže kako je obzirom na izjave o stabilnosti zdravstvenog sustava očekivao “barem pola milijarde kuna više” u zdravstvenoj blagajni.
– Ovo je dokaz da najprije moramo napraviti duboko snimanje stanja svih sektora. Hoćemo li morati rezati neke stavke, ovisit će o tome što ćemo zateći – komentira Ostojić, koji strahuje da bi siječanj mogao biti težak mjesec za zdravstvo.
– Voda je očito došla do grla. Bojim se da dugovi u zdravstvu nisu poplaćani, a očekujem da će se ponoviti stara praksa, da će računi koji su trebali biti naplaćeni u prosincu, doći na naplatu u siječnju – zaključuje Ostojić.