Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kostov i Cupać u Londonu

14.12.2011. 23:00
Kostov i Cupać u Londonu


Do jučer smo bili 30., danas smo napravili jedno 12. i 11. mjesto, što je bilo taman dovoljno za 25. mjesto, odnosno da budemo 14. nacija. Presretni smo, ali mislim da će nam tek sutra to doći u glavu – kazao je Pavle Kostov


Hrvatski su jedriličari jučer osigurali olimpijske norme u Laseru i 49er-u, a vrlo blizu je i ukupno šesta norma, na dasci.
Plasmanom u zlatnu finalnu skupinu u 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać stekli su pravo nastupa na Olimpijskim igrama iduće godine. U prilično dramatična tri dana za njih u zlatnu skupinu su ušli kao 14. zemlja, a točno tolika je i olimpijska kvota za ovo natjecanje.
– Mislim da su ovo tri najnapetija dana u mom životu. Sve regate zadnjih dvije – tri godine smo rijetko završavali van prvih 25, bili bi debelo unutar prvih 20, i baš sad kad je trebalo biti u prvih 25 nikako. Do jučer smo bili 30., danas smo napravili jedno 12. i 11. mjesto, što je bilo taman dovoljno za 25. mjesto, odnosno da budemo 14. nacija. Presretni smo, ali mislim da će nam tek sutra to doći u glavu. Sutra jedrimo prvi plov finala i dat ćemo sve od sebe da idemo naprijed – kazao je zadovoljno Pavle Kostov.
Nakon tri dana natjecanja Tonči Stipanović je deveti u klasi Laser na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Izvrstan dan za hrvatskog kormilara koji je jučer bio dva puta četvrti. Sutra počinju finalna jedrenja, a Stipanovića samo pet bodova dijeli od kruga medalja.
– Drugi plov danas sam i vodio, ali u drugoj stranici niz vjetar sam ostao bez vjetra, u nekoliko sekundi su me prošli. Zadovoljan sam, jedrio sam najbolje što sam mogao, imao sam dobru brzinu. Šteta tog prvog mjesta, ali nadam se da ću u finalu ući koji put prvi. U finalu će se sad tek vidjeti tko je dobar, a tko nije – smatra Tonči.
Uz Stipanovića u zlatnu skupinu plasirali su se Milan Vujasinović, Aron Lolić i Daniel Mihelić. Vujasinović je 17., Mihelić 41., a Lolić 45. Lijepo je danas jedrio i Filip Matika, bio je osmi i deseti, što mu je donijelo 53. mjesto, nažalost ne i plasmana u zlatnu skupinu. Laseraši su ujedno osigurali još jedno mjesto na Olimpijskim igrama, a tko će točno jedriti u ovoj klasi za Hrvatsku znat će se nakon prvenstva. Naime, ovo se SP, zajedno s EP održanim u srpnju ove godine, boduju za nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu.
Luka Mratović na dasci također je vrlo blizu plasmana na Olimpijske igre. U zlatnu finalnu skupinu daskaša ušlo je 30 zemalja, a 29 je kvota. Mratović je trenutačno 22. u poretku zemalja, odnosno 33. kao pojedinac.
– Zasad je dobro, danas sam ušao osmi i s time sam potvrdio da sam u zlatnoj skupini. Sad tek počinje prava borba pa ćemo vidjeti. Danas smo bili cijeli dan na moru, borila su se dva vjetra, tek predvečer smo uspjeli odvoziti jednu normalnu regatu – ispričao nam je Mratović.
U klasama Zvijezda i ženski 470 sve je izvjesnije da će hrvatski jedriličari jedriti za preostalih 25 % olimpijskih normi na svjetskom prvenstvu na proljeće. U Zvijezdi Mate Arapov i Ante Šitić su 23., a Marin Lovrović i Siniša Mikuličić 32. Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470 nalaze se na 34. mjestu.