Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Milanović najavio proračunsku dijetu

14.12.2011. 23:00
Milanović najavio proračunsku dijetu


Kriza je tu, ona je duboka. Očekujemo potporu javnosti, borit ćemo se za nju i objašnjavati svaki potez jer nas čeka dijeta, rekao je Zoran Milanović


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović dobio je jučer nakon polusatnih formalnih konzultacija od predsjednika Republike Ive Josipovića mandat za sastavljanje nove Vlade.
– Zahvaljujem na mandatu, mandat je obveza. Čeka nas veliki posao, moramo Hrvatsku izvući iz krize, a jedini način za izlazak iz krize je gospodarski rast. Drugi zadatak je uređenje sustava u koji je zadnjih godina narušeno povjerenje, a sve kako bi Hrvatska postala dobro organizirana, mala, stabilna država, rekao je Milanović.
On je naglasio da je “prvi posao nove Vlade izrada proračuna za iduću godinu jer će se na proračunu vidjeti koliko je ona ozbiljna i odlučna”.
– Rokovi su do kraja ožujka, a zadatak je da to bude ranije. To je prva važna poruka koju moramo poslati hrvatskoj javnosti, ali i međunarodnim financijskim institucijama. Kriza je tu, ona je duboka, proračun mora biti i socijalni i razvojni, a teško će biti postići i jedno i drugo. Očekujemo potporu javnosti, borit ćemo se za nju i objašnjavati svaki svoj potez jer je činjenica da nas čeka dijeta, rekao je Milanović. Dodao je da projekcije Svjetske banke koje govore da Hrvatsku u 2012. čeka pad BDP-a od jedan posto “treba uzeti ozbiljno, ali i s dozom rezerve”.
BiH na srcu
– Vidjeli smo prije izbijanja i u prvim trenucima krize da su projekcije rasta međunarodnih institucija bile vrlo nerealne. Stvarnost je pokazala drukčije. Ozbiljno i s poštovanjem ćemo to uzeti u obzir, ali ne kao apsolut. Moramo staviti pod kontrolu javnu potrošnju, nešto uštedjeti, ali gledati da ne siječemo tamo gdje je živo tkivo i gdje ima prostora za rast, gdje ima sokova života, naglasio je budući premijer.
Govoreći o referendumu o članstvu u EU Milanović je rekao da će nova Vlada poticati da što više građana na njega izađe i glasa za članstvo.
– Sve ima alternative, pa i EU. Hrvatska nema alternative, a ovdje se radi o hrvatskom interesu. Tako ga vidimo i tako ćemo ga i pokušati objasniti građanima i biračima, rekao je Milanović.
Govoreći o izmjenama izbornog zakonodavstva i Zakona o prebivalištu Milanović je rekao da “može razumjeti situaciju Hrvata u BiH, ali da se i u popise birača mora uvesti reda”. “Načini za pomoć Hrvatima u BiH postoje i vjerujte da nam to nije ništa manje na srcu nego prethodnoj vlasti, možda čak i više, rekao je Milanović.
Potraga za investitorima
Dodao je da će kod odabira prvih putovanja voditi računa o tome da “prvi kontakti budu usmjereni prema središtima odakle mogu doći investicije”.
– Bit ćemo u velikoj mjeri vanjskotrgovinska Vlada i jako ćemo voditi računa o tome. Također svjesni smo da regija u sigurnosnom i ekonomskom smislu još nije stabilizirana, rekao je Milanović.
Odgovarajući na pitanje o načinu suradnje sa SDSS-om i ostalim zastupnicima manjina Milanović je rekao da će “njegova Vlada rado imati potporu zastupnika nacionalnih manjina, jer je to dobro za Hrvatsku i njezino društvo, a to je već postala i praksa.
– To je naročito bitno i za odnos između većinskog hrvatskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj. Naše stranke su građanske stranke i u našim je redovima bilo i na listama i u kampanji, a bit će i u Vladi, puno pripadnika nacionalnih manjina koji su se opredijelili za opće građanske liste. Postoji i drugi izborni model koji je tu i koji poštujemo i s ljudima koji su izabrani po tom modelu ćemo vrlo rado surađivati, rekao je Milanović.
Očekivanja manjina
Iz krugova bliskih novom mandataru doznajemo da je Milanović već obavio preliminarne razgovore s gotovo svim zastupnicima manjina, da će se oni nastaviti, ali da je postignut načelan dogovor da manjinci budu dio parlamentarne većine koja bi time narasla na 88 zastupnika.
Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio nam je da su konzultacije u tijeku.
– Problematika nacionalnih manjina ne može se sveti na brojke i na goli odnos vladajućih i oporbe. Vjerujem da će Kukuriku koalicija to shvatiti. Naša očekivanja od lijevog centra svakako su veća od onoga što smo očekivali od desnog, rekao je Radin.
Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović s predstavnicima Kukuriku koalicije susrest će se u četvrtak ili petak.
– Mi ćemo tražiti ono na što imamo pravo po međunarodnim ugovorima. Mi ćemo im to predočiti, a što će se od toga ostvariti to je stvar pregovora, rekao je Stanimirović. Zastupnik mađarske manjine Deneš Šoja rekao je da je jučer razgovarao s glavnim tajnikom SDP-a Igorom Dragovanom, te da je zadovoljan onim što je čuo.


Sabor u utorak ili četvrtak




Predsjednik Josipović rekao je da će konstituirajuću sjednicu Sabora sazvati za idući tjedan, ali nije mogao reći točan datum.
 – Hoće li to biti u utorak ili čevrtak, mislim da to nije najvažnije. Važno je da se sjednica dobro pripremi, a usuglasit ćemo se oko vremena. Vlada će biti, sasvim sigurno kao i sjednica Sabora, vrlo vrlo skoro, rekao je Josipović.
Napomenuo je da je mandatar dužan u roku od 30 dana od dobivanja mandata program i članove vlade predstaviti Hrvatskom saboru i od zastupnika zatražiti povjerenje.


PRIORITETI NOVOG PREMIJERA


1. Proračun
Temeljni financijski dokument nove Vlade mora uvjeriti svjetske financijske centre da se Hrvatska ozbiljno suočava s krizom
2. Referendum za EU
Ulazak u EU smatra se ključnim nacionalnim interesom, pa će nova Vlada motivirati birače da izađu na referendum
3. Izborni zakon
U popise birača mora se uvesti reda
4. Vanjska politika
Težište na vanjskoj trgovini – prvi kontakti prema centrima iz kojih mogu doći investicije. Susjedstvo još nije sigurnosno stabilizirano
5. Unutarnja politika
Uređenje sustava u koji je narušeno povjerenje, a sve kako bi Hrvatska postala dobro organizirana, mala, stabilna država