Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Moći će se graditi unutar prva tri reda uz more u izgrađenim područjima

14.12.2011. 23:00
Moći će se graditi unutar prva tri reda uz more u izgrađenim područjima


Od 1.538 prijedloga i primjedbi na plan, prihvaćeno je njih 496. Djelomično su prihvaćena 73 prijedloga, a 59 prijedloga nije bilo predmet PP-a. Ima 277 tumačenja, a nije prihvaćen 631 prijedlog


Početkom prošlog tjedna Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dalo je zeleno svjetlo novom Prostornom planu Grada Zadra. PP Grada Zadra trebao bi se usvojiti na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Generalno, od 1.538 prijedloga i primjedbi na plan, prihvaćeno je njih 496. Djelomično su prihvaćena 73 prijedloga, a 59 prijedloga nije bilo predmet PP-a. Ima 277 tumačenja, a nije prihvaćen 631 prijedlog. Dva su prijedloga okvalificirana kao nečitko napisana.
Gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić kaže da je PP Grada Zadra zapravo razvojan, ali i usklađen sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji te svim propisima donesenima od 2008. do 2011.
– Od značajnih novosti jest i ta što smo uskladili širinu prometnica sa stvarnim mogućnostima realizacije kako se ne bi onemogućavala gradnja na starim koridorima koji se nikad neće realizirati. Izmijenjeni su uvjeti parkinga, osobito na otocima gdje su otoci proglašeni pješačkim zonama bez potrebe osiguranja parkinga na parceli. Nadalje, smanjene su obveze izrađivanja UPU-a, osobito za manje prostorne cjeline, kako bi se pojednostavnilo ishođenje dozvola za gradnju. Primjerice, na Bilom brigu, Ploči i Dračevcu se ukidaju 20 godina stari PUP-ovi, ali uz rezervaciju prometnih koridora unutar tih ukinutih planova, nizao je Matko Segarić.
– Veliki dio primjedbi je odbačen u onom dijelu želja koje su se odnosile na pretvaranje određenih površina u građevinske ili da se još više reduciraju prometni koridori, posebice u sekundarnom sustavu prometnica koji je prvi put ucrtan u plan. Također su prenamijenjene zone turizma koje nisu realizirane i koje nemaju urbanističke elemente za realizaciju. To su zone bivšeg odmarališta Gredelj, Suhe i zone kod pročišćivača na Boriku te zona Vitrenjak. Sve one pretvaraju se u zone mješovite, pretežito stambene izgradnje. Također se u istu vrstu zone pretvaraju industrijsko-skladišne zone Bagat, SAS, Pogon B Bagat i zona Bregdetti uz Biogradsku cestu, nastavio je Segarić.
Jedna od možda najvećih novosti je ta što se novim PP-om omogućava gradnja i unutar zaštitnog područja 70 metara od mora i to u svim naseljima grada Zadra. Naime, time je riješen stanoviti paradoks koji je branio gradnju na neizgrađenom zemljištu u nizu kojeg je s obje strane te prazne parcele bilo nekoliko kuća sagrađenih uz more. Kada se plan usvoji, moći će se graditi unutar prva tri reda uz more, naravno, u izgrađenim područjima. Također, prvi put se u 12 zona uvodi područje obuhvata obvezne provedbe idejnih urbanističkih natječaja. To je uvedeno sukladno zahtjevima struke i željama gradskih oca, kao i provođenje prostorno priomentnih studija. Provođenje arhitektonskog natječaja bit će obvezno kada su investitori Grad, Županija, država ili kada je riječ o izgradnji sakralnog objekta.


Stvoreni preduvjeti za nastavak UPU-a Karme




Iščitavajući promjene koje donosi novi PP Grada Zadra, može se reći da je smanjena minimalna čestica za gradnju obiteljskih kuća. Primjerice, time su stvoreni preduvjeti za nastavak UPU-a Karme koji je podigao buru u javnosti. Nađen je, po Segariću, kompromis između izrađivača plana i primjedbi vlasnika zemljišta. Tako je smanjena minimalna građevinska čestica na 350 metara četvornih za pojedinačnu i na 200 „kvadrata” za zgradu u nizu. Segarić dodaje da su prihvaćene korekcije građevinskih područja kroz restrukturiranje rekreacijskih, zelenih i stambenih površina. Skraćeno, na zahtjev vlasnika zemljišta, posebice u području Ploče i Dračevca, prihvaćene su manje zelene površine i to pretvaranjem u građevinske.