Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom

14.12.2011. 23:00
Na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom


Na Wall Streetu su cijene dionica u srijedu pale treći dan zaredom, jer se ulagači plaše produbljivanja europske dužničke krize, a zbog toga je i tečaj eura, po prvi puta od siječnja, zaronio ispod razine od 1,30 dolara.
Dow Jones indeks oslabio je 1,10 posto, na 11.823 boda, dok je S&P 500 pao 1,13 posto, na 1.211 bodova, a Nasdaq indeks 1,55 posto, na 2.539 bodova.
Na prodaju dionica i ostalih rizičnih investicija ulagače je natjerao rast prinosa na talijanske obveznice na novu rekordnu razinu od uvođenja eura. Na jučerašnjoj aukciji prinosi na 5-godišnje obveznice dosegnuli su 6,47 posto, dok su u studenome iznosili 6,3 posto.
„Glavna je tema na tržištu potpuni, apsolutni neuspjeh Europske unije da dogovori bilo kakvo rješenje dužničke krize. Njihovi sastanci na vrhu, pa i prošlotjedni summit, nisu nas odveli nikuda. Tamo smo odakle smo i krenuli. Troškovi zaduživanja članica eurozone i dalje će rasti, a zbog toga će pod pritiskom biti i tržište dionica“, kaže Jeffrey Sica, predsjednik fonda SICA Wealth Management.
Zbog produbljivanja dužničke krize, tečaj eura potonuo je jučer na najnižu razinu u posljednjih 11 mjeseci, ispod 1,30 dolara.
„Europski dužnički problemi nisu riješeni, pa se postavlja pitanje zašto bi ulagači kupovali eure? Problem je što nitko ne zna kako će sve ovo završiti, uključujući političare“, kaže Ronald Simpson, direktor u tvrtki Action Economics.
Premda gospodarstvo SAD-a stabilno raste, ulagači su još pod dojmom upozorenja američke središnje banke Feda, koja je u utorak poručila da nestabilnost financijskih tržišta predstavlja velik rizik po gospodarstvo.
Tim više, kažu analitičari, što eurozoni prijeti nova recesija, dok se rast ostalih najvećih svjetskih gospodarstava usporava.
Usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava moglo bi izazvati slabljenje potražnje, pa su jučer oštro pale cijene sirovina.
Terminska cijena nafte potonula je više od 5 posto, zaronivši na 95 dolara po barelu. Zbog toga su oštro pale cijene dionica naftnih kompanija, pa je S&P indeks energetskog sektora skliznuo gotovo 3 posto.
I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,25 posto, na 5.366 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,72 posto, na 5.675 bodova, a pariški CAC 3,33 posto, na 2.976 bodova.