Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ne vidim se u novoj Vladi, ali sam spreman pomoći

14.12.2011. 23:00
Ne vidim se u novoj Vladi, ali sam spreman pomoći


Puno prije izbora sam izjavio da se ne vidim u novoj Vladinoj postavi, ali sam, dakako, spreman dati doprinos realizaciji povratka naših izbjeglih građana u Hrvatsku ili njihovoj integraciji u zemljama u koje su izbjegli, kao i započetoj izgradnji naših manjinskih institucija u Hrvatskoj, rekao je Uzelac


7.795 glasova nije bilo dovoljno da bi SDSS u IX. izbornoj jedinici osvojio saborski mandat, s obzirom da je riječ o 3,17% glasova. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, kao nositelj liste SDSS-a u IX. izbornoj jedinici, u kampanji je isticao kako kandidatura na općoj listi znači izlazak SDSS-a iz političkog geta, napominjući da je „došlo vrijeme da Srbi preuzmu odgovornost za izgradnju hrvatskog društva koje je danas obilježeno nepravednostima, ne samo prema nacionalnim manjinama”. U sedmom sazivu Sabora SDSS će imati samo tri zakonom jamčena mandata osvojena u XII. izbornoj jedinici, a Uzelac danas izražava nadu da će do nadilaženja političke getoizacije Srba ipak doći.
Danas je lakše biti Srbin
– To je bila naša izborna retorika, rukovođena željom da SDSS dobije povjerenje građana, ne samo u manjinskoj nego i u općoj, državnoj izbornoj utakmici. Nažalost, nismo uspjeli. Time je izostala prilika da se našoj trojici zastupnika pridružim kao četvrti te da oni, zajedno sa mnom, više nego do sada, sudjeluju u rješavanju ne samo manjinskih, nego i općih državnih i društvenih problema. Unatoč svemu tome, ja se nadam da će naša tri zastupnika svojim iznimno odgovornim političkim djelovanjem uspjeti nadići politički geto u kojeg ih je, kako je poznato, svojom, u osnovi političkom odlukom protivno volji Hrvatskog sabora, uokvirio Ustavni sud, rekao je Uzelac koji je rezimirajući djelovanje SDSS-a u HDZ-ovoj koalicijskoj Vladi u posljednje četiri godine ,ustvrdio da „vrijeme već pokazuje, a ubrzo će pokazati još i više, da je SDSS u koalicijskoj Vladi radio iznimno koristan posao, kako za Srbe u Hrvatskoj, tako i za Hrvatsku”.
– Zapravo smo, makar posao nije završen, pokazali da možemo uspjeti u postizanju dvaju paralelnih ciljeva: očuvanja, ne samo individualnog, nego i kolektivnog identiteta nas Srba u Hrvatskoj i naše konstruktivne kooperacije u gradnji zajedničke nam države i društva. To je svakako pridonijelo svekolikoj normalizaciji međuetničkih relacija u Hrvatskoj. Ja sam siguran da je danas puno lakše biti Srbin u Hrvatskoj nego u vrijeme prije SDSS-ova djelovanja u Hrvatskoj vladi. Da ništa drugo nije postignuto i to bi bilo vrijedno, zar ne?, rekao je potpredsjednik, danas tehničke Vlade, koji se nije želio upustiti u prognoziranje mogućnosti sudjelovanja SDSS-a u novoj Vladi o čemu je već javno govorio potpredsjednik stranke Milorad Pupovac.
Izgraditi manjinske institucije
Uzelac napominje da je sudjelovanje političkih predstavnika srpske nacionalne manjine u vladama iznimno važno, kako za rješavanje problema vezanih uz povratak Srba, tako i za izgradnju institucija srpske manjine.
– Ne radi se samo o potrebi sudjelovanja SDSS-a u Vladi da bi se osigurao dovoljan broj ruku u Saboru, nego o nečem puno važnijem. Radi se, naime, o tome da je SDSS do sada, a i ubuduće će, pokazao da ima odgovornost i sposobnost, pa i iskustvo u rješavanju ključnih problema hrvatske države i društva. Osim općih državnih i društvenih pitanja dva su svakako dominantna. Prvo je uistinu održivi povratak naših izbjeglih građana u Hrvatsku ili pomoć u njihovoj socijalnoj integraciji u zemljama u koje su izbjegli, a drugo je tek započeta izgradnja naših manjinskih institucija u Hrvatskoj u skladu s postojećim i poznatim ustavnim i zakonskim rješenjima. Puno prije izbora sam svojevoljno izjavio da se ne vidim u novoj Vladinoj postavi, ali sam, dakako, spreman dati doprinos realizaciji ovih ciljeva na nekom od brojnih drugih još nezavršenih poslova. Novoj Vladi i Saboru želim da budu uspješniji od prethodnih na naše opće dobro. I ne samo da to želim nego ću im, što god budem radio, nastojati pomoći u tome. Prioritet je svakako uspješnije gospodarstvo, ali ne treba zaboraviti ni neophodnu potrebu daljnje izgradnje hrvatskoga društva pri čemu su dva naprijed spomenuta pitanja vezana za moje sunarodnjake, također od iznimnog značaja, kako za Hrvatsku, tako i za širi međunarodni, regionalni prostor, zaključio je Uzelac.