Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ovo je golemi uspjeh

14.12.2011. 23:00
Ovo je golemi uspjeh


Navikli smo na pritisak i znamo da se od nas očekuje i medalja na Olimpijskim igrama. Znamo i koliko smo dobri i imamo kvalitetu da dođemo do te medalje
Broncom sa SP-a nastavili smo s kontinuitetom vrhunskih rezultata koji su počeli 2009. godine u Danskoj


Razdvojili su se Šime Fantela i Igor Marenić. Ali samo na kratko i u onom neformalnom dijelu. Nakon novog vrhunskog rezultata i osvajanja bronce na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u klasi 470 koje se održava u australskom Fremantleu, Marenić se zadržao još neko vrijeme u Australiji. Fantela je jučer već stigao u Zadar.
– Igor se ostao još malo opustiti. Ja nisam. Nisam više mogao. Preduge su bile pripreme i cijelo natjecanje, a u Australiji sam već bio, tako da sam se odlučio vratiti odmah nakon završetka natjecanja u klasi 470 – objašnjava Šime Fantela, koji će tako božićne blagdane provesti opuštajući se u rodnom gradu.
– Treba mi ipak malo odmora. Vrlo brzo ćemo ponovno krenuti s treninzima.
Kontinuitet
A ne tako mnogo vremena je ostalo do Londona i Olimpijskih igara, koje su Marenić i Fantela s ovim rezultatom uspjeli izboriti. Istaknut će zadarski jedriličar da je posebno zadovoljan što su se on i Marenić već treću godinu zaredom uspjeli podići na pobjedničko postolje.
– Ovim rezultatom nastavili smo kontinuitet vrhunskih rezultata koji su krenuli 2009. godine u Danskoj. Te smo godine osvojili dva zlata, svjetsko i europsko. Prošle godine smo također osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu, dok smo ove godine, nakon zlata na Europskom prvenstvu stigli do nove medalje na svjetskom.
Prateći vaše nastupe i u konačnici vaše izjave tijekom i nakon prvenstva, čini se da ste oduševljeni broncom?
– Jesmo, i to pokazuje koliko je ovo veliki uspjeh. Prateći povijest klase može se primijetiti da rijetko tko uspijeva ovoliko godina ostati u samom vrhu. I time je naš uspjeh i veći. Nama je prije prvenstva primarni cilj bio ostvariti normu za Olimpijske igre i sve više od toga bio bi golemi uspjeh. Kada smo osigurali zlatnu skupinu, pao nam je kamen sa srca. No nakon toga doći do medalje zaista nije jednostavno, jer je desetak najboljih svjetskih posada itekako blizu.
Tijekom cijele regate manje-više ste kontrolirali situaciju. Bili ste u vrhu, a čini se kao da ste se predbilježili na treće mjesto.
– Od drugog dana bili smo treći. Australci su bili prvi, Englezi drugi, a mi treći i sam redoslijed u vrhu praktički se nije mijenjao do medal-racea. No, pri kraju smo imali dva protesta, od kojih je jedan odbačen, no drugi je prihvaćen i tu smo bili diskvalificirani i izgubili osam bodova. Tada su Izraelci Kliger i Gal dobili jedan protest i skočili sa 15. na četvrto mjesto i došli na samo tri boda iza nas.
Ipak u medal raceu uspjeli ste zadržati treće mjesto.
– Imali smo šanse čak i napasti drugu poziciju. Ali Englezi su tada odjedrili odlično, tako da smo se odlučili pripaziti na Izraelce koji nisu smjeli doći ispred nas. U konačnici smo uspjeli to kontrolirati. Završili smo osmi, a Izraelci deseti. Slična situaciju se dogodila u Helsinkiju na Europskom prvenstvu, kada su nam Izraelci prijetili u borbi za zlato. I tamo smo uspjeli dobiti taj dvoboj.
Pritisak
Uskoro počinje 2012. godina. Ona olimpijska. Šime Fantela i Igor Marenić bit će jake zadarske i hrvatske karike.
– Uskoro krećemo s pripremama. Odmah nakon Nove godine. Još nismo napravili plan i program cijelih priprema, ali sigurno ćemo dati sve od sebe da maksimalno spremni dočekamo Olimpijske igre.
Od posade Fantela/Marenić mnogi očekuju medalju s Olimpijskih igara.
– Svjesni smo toga.
Pritisak?
– Navikli smo na pritisak. Mi znamo koliko smo dobri i da se nalazimo u vrhu. Znamo da i imamo kvalitetu da dođemo do medalje na Olimpijskim igrama. Ipak, pokušavamo smanjiti pritisak što je više moguće i mislim da u tome uspijevamo. Na kraju krajeva, znamo da jedrimo za sebe.


Osobne iskaznice




Ime i prezime: Šime Fantela/ Igor Marenić
Datum rođenja: 19. 1. 1986./2. 1. 1986.
Mjesto rođenja: Zadar/Mali Lošinj
Klub: Sveti Krševan
Matični klub: Uskok/Cres
Najvažniji rezultati u klasi Optimist (Fantela): 1. mjesto SP 2000., 3. mjesto SP 1998., Prvenstvo Južne Amerike: 2000., 2. mjesto, 2001., prvo mjesto.
Marenić: 5. mjesto SP (00.), 3. mjesto Prvenstvo Južne Amerike (01.)
Zajedno u reprezentaciji Hrvatske na Svjetskim prvenstvima klase Optimist osvojili u Team race 3. mjesto 1998., 2000., 2001. i 2. mjesto 1999.
Za najbolju svjetsku momčad zlato 1999. i 2000.
U neolimpijskoj klasi Fireball 3. mjesto na Europskom prvenstvu seniora 2004.
Od 2001. zajedno se natječu u olimpijskoj klasi 470
Najvažniji rezultati u klasi 470
1. mjesto: SP juniora (03., 05., 07.), EP seniora (09., 11), EP juniora (05.), Univerzijada (05.)
2. mjesto: SP juniora (02., 06.), EP juniora (02., 06.), Mediteranske igre (09.)
3. mjesto: SP seniora (10., 11.)
4. mjesto: Mediteranske igre (05.)
5. mjesto: SP seniora (06.)
6. mjesto: SP seniora (’07.)
7. mjesto: EP seniora (08.)
9. mjesto: Olimpijske igre (08.)


Rad važniji od godina


Osvojili ste već itekako velik broj medalja, no jedna ste od mlađih posada u klasi 470, barem kada se gledaju najbolji. Ovom impresivnom nizu medalja ne bi smio još doći kraj.
– Mi ne namjeravamo stati. Iako imamo zaista dug staž u ovoj klasi, mi jesmo, gledajući godine, među najmlađim jedriličarima. To što smo mladi, ništa nam ne jamči. Najvažnije je koliko ćemo u budućnosti biti spremni na rad i odricanja.


Morski pas


Iz Australije su nam stizale vijesti da morski pas prijeti jedriličarima.
– Nismo ga vidjeli, ali znali smo za to i znali smo da je bilo upozorenje. Sigurno da smo pomislili na to između regata, ali kada su regate krenule, više nismo mislili na to. Doduše, da smo se izvrnuli, sigurno bi nam to prošlo kroz glavu. Na sreću to se nije dogodilo.


Pustinjski vjetar i muhe


Mnogo se ovih dana i govorilo o teškim uvjetima koji su prevladavali na regatnim poljima u Fremantleu.
– Nismo to očekivali. Govorili su nam da tamo puše jak ljetni vjetar. Da je to zicer. Nije bilo tako. Vjetar nije bio jak. Bio je srednji, od 10 do 15 čvorova, ali se često mijenjao. Bilo je tu svega. Posebno je neugodan bio onaj vjetar koji je dolazio iz pustinje. On je bio jutarnji, izrazito vruć i tada je temperatura dostizala 37-38 stupnjeva. A taj vjetar je za sobom donosio i muhe protiv kojih se zaista bilo teško boriti.


Zeleni stol


Vaš otac Edo Fantela rekao je da vi redovito dobivate na moru, a gubite za zelenim stolom. Na što je mislio?
– Mislio je na borbu s većim silama poput Engleske i Nizozemske.
Znači, u jedrenju ima privilegiranih?
– Vjerojatno da, ali Igor i ja na to ne mislimo previše. Mi se ipak orijentiramo na ono što se događa na moru.