Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrhovni sud odlučuje o Sanaderovoj slobodi

14.12.2011. 23:00
Vrhovni sud odlučuje o Sanaderovoj slobodi


Pod uvjetom da su Sanaderovi branitelji uspjeli pripremiti upis zaloga na nekretnine, Sanader bi mogao već danas, nakon što završi rasprava na suđenju, biti na slobodi


Bivši premijer Ivo Sanader mogao bi već tijekom današnjeg dana biti pušten da se brani sa slobode. Naime, Vrhovni sud bi tijekom današnjeg dana trebao razmotriti žalbe Sanaderovih branitelja i USKOK-a na rješenje optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojim je Sanaderu produljen istražni zatvor i ujedno zamijenjen jamčevinom i drugim mjerama osiguranja nazočnosti okrivljenog.
Uskočka tužiteljica Željka Mostećak najavila je prošle subote, kad je optužno vijeće donijelo ovakvu odluku, da će se žaliti na visinu prihvaćene jamčevine. USKOK smatra da 12,5 milijuna kuna vrijedna materijalna garancija nije primjerena s obzirom da se Sanadera u više uskočkih predmeta tereti da je kaznenim djelima osigurao sebi 100 milijuna kuna. Sanaderovi odvjetnici, pak, žalili su se na dio odluke kojom je njihovom klijentu oduzeta putovnica, a u ponedjeljak su uputili i novu tužbu Ustavnom sudu, u kojem traže da se Sanadera čim prije pusti iz zatvora.
Nakon toga uslijedit će finalizacija jamstva, odnosno upis hipoteka na nekretnine Sanaderovih prijatelja i polaganje 300 tisuća eura gotovine. Pod uvjetom da su Sanaderovi branitelji uspjeli već pripremiti upis zaloga na nekretnine, Sanader bi mogao već danas, nakon što završi rasprava na suđenju u slučajevima Hypo i INA-MOL, biti pušten iz zatvora u Remetincu.
Inače, sud je za današnje ročište pozvao nekadašnje čelnike Hypo banke Wolfganga Kulterera i Gunthera Striedingera. Kulterer i Striedienger bi trebali posvjedočiti o okolnostima pod kojima se dogovarao kredit za opremanje veleposlanstava, te je li Sanader uzeo proviziju ili nije. Posebno će biti zanimljivo kako će Kulterer i Striedinger, koji su i sami bili pod više istraga u Austriji zbog malverzacija u Hypo banci, objasniti pred sudom bilješke inozemnog odjela Hypa s pregovora u Zagrebu u kojem navode da je sa Sanaderom dogovorena posrednička provizija od pet posto od iznosa kredita od 140 milijuna šilinga, te da će polovica te provizije biti isplaćena kod prihvaćanja ugovora, a ostatak nakon potpisivanja. U toj bilješki navedeno je i da će kao primatelj provizije “fungirati” Eugen Laxa. Kulterera će tužitelji pitati i je li Sanaderu 1995. godine predavao nekakve kuverte na parkingu Hypo banke u Klagenfurtu, kako tvrdi svjedok Drago Vidaković.
U petak bi trebala biti ispitana još dvojica bivših menadžera Hypo banke – Kurt Makula i Franz Hasslinger.


Spis stigao tek jučer




Unatoč tome što se Sanaderovi branitelji pozivaju na odredbe Zakona o Ustavnom sudu koje dozvoljavaju ustavne tužbe i protiv nepravomoćnih rješenja sudske vlasti, taj sud do jučer nije odlučivao o njihovoj tužbi, a mala je vjerojatnost i da hoće prije pravomoćne odluke Vrhovnog suda. Na Vrhovni sud, pak, spis je stigao tek jučer, te bi u iduća dva dana trebala biti donesena odluka o žalbama USKOK-a i Sanaderovih branitelja.