Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski barkajoli na tradicionalnom prijemu kod gradonačelnika

14.12.2011. 23:00
Zadarski barkajoli na tradicionalnom prijemu kod gradonačelnika


Pet zadarskih barkajola došlo je jutros u malu vijećnicu na tradicionalno predbožićno druženje s gradonačelnikom. On ih je pozdravio kao rijetke “živuće i pokretne” spomenike grada.
– Putnici su s nama sigurni, ne trebaju navijati satove, zna se gdje su barkajoli i kada voze, kazao je najstariji među gostima u vijećnici, svima znani zadarski barkajol Karlo Sindičić.
Uz razmjenu božićnih i novogodišnjih želja, prvo što su barkajoli gradonačelniku Vrančiću odgovorili na pitanje “Kako ste?” bilo je “Kao bubreg bez loja”.
Neformalna ćakula u kojoj su okupljeni uz osmjeh izmjenili nekoliko kurtoaznih pitanja i odgovora i pokoji vic u prisustvu novinara pretvorila se ipak u ozbiljan razgovor u kojem je ova, po dobi šarolika skupina barkajola iznijela neke od stvari koji ih muče.
– Gradonačelniče, duša nam plače zbog Maraske. Svaki dan, cijeli radni vijek gledamo tu zgradu koja je nekad bila ogledalo grada, a danas su na njoj prozori otvoreni ili razbijeni, fasada je propala… Rečeno je da će tu biti hotel, što je s tim?, upitao je Sindičić.
Vrančić je odgovorio kako su za zgradu Maraske spremni projekti i kako je privatna investicija trebala krenuti u realizaciju ove godine, no kako je vjerojatno recesija usporila cijeli proces.
Barkajoli su se požalili i na stanje u kojem se nalazi lukobran zadarskog porta, popularna điga.
– Điga će pasti. Bolje da je sad spasimo kad za popravak treba malo šoldi nego za koju godinu kad će za to trebati vriće i vriće šoldi, kazao je Sindičić.
Priču o problemima koji su zadesili đigu barkajoli su nastavili tvrdnjom kako mnoge jahte koje su uz nju na vezu porat koriste kao septičku jamu. Osim toga, znaju i što je glavno uzrok sve gore statike đige.
– Cisterne dovoze gorivo i sa đige tankaju jahte. Ljeti se to događa i nekoliko puta dnevno, a svi znamo da điga nije napravljena da podnosi takav teret. Osim toga, dosta brodova u porat ulazi brže nego što smiju, prebrzo, pa se stvaraju velike matere koje oštećuju đigu, kazali su zabrinuti barkajoli.
Požalili su se i kako je iza 5 popodne Zadar, odnosno Poluotok, mrtav. Nekad se điravalo po Kalelargi i rivi a danas su prazni, kazali su.