Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Županijski proračun 177,3 milijuna kuna

14.12.2011. 23:00
Županijski proračun 177,3 milijuna kuna


Proračun za 2012. godinu je za oko 6,9 posto veći od ovogodišnjeg rebalansa proračuna. No riječ je tek o povećanju tehničke prirode. Župan Stipe Zrilić istaknuo je da je financijski sustav Zadarske županije stabilan, što je rezultat sustavnog djelovanja po načelu odgovornosti


Jučer održani predblagdanski kolegij zadarskog župana obilježili su brojni prijedlozi financijskih planova i planova rada za 2012. godinu ustanova kojima je Županija osnivač, kao i prijedlozi kriterija i mjerila financiranja te programi javnih potreba za različite djelatnosti u 2012. godini.
Među svim tim mnogobrojnim planovima na dnevnom redu županovog kolegija našao se svakako i prijedlog Županijskog proračuna za 2012. godinu s prijedlogom projekcija za 2013. i 2014. godinu. Predloženi iznos Proračuna za sljedeću godinu je 177,3 milijuna kuna, a projekcije Županijskog proračuna za 2012. i 2013. godinu iznose 184.6 milijuna kuna, odnosno 187,5 milijuna kuna. Proračun za 2012. godinu je tako za oko 6,9 posto veći od ovogodišnjeg rebalansa proračuna.
No riječ je tek o povećanju tehničke prirode, jer se, pojasnila je pročelnica za financije Bibijana Baričević, u sustav proračunske riznice uvode neki novi korisnici.
Školstvu 70 milijuna kuna
Župan Stipe Zrilić istaknuo je da je financijski sustav Zadarske županije stabilan, što je rezultat sustavnog djelovanja po načelu odgovornosti.
Župan je dao zeleno svjetlo i na Financijski plan Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2012. godinu s prijedlogom projekcija za 2013. i 2014. godinu te na Plan održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta na području Zadarske županije za 2012. godinu.
Predloženi proračun ŽUC-a za sljedeću godinu je 53,3 milijuna kun. Stipe Zrilić je konstatiravši da ŽUC uvijek raspolaže s poprilično velikim sredstvima, komentirao i da ova ustanova uredno izvršava svoje obveze te da posluje stabilno.
U nastavku je donesena i odluka o visini financijske potpore udrugama čije su programske aktivnosti od interesa za Zadarsku županiju.
Sredstva u ukupnom iznosu od oko 1,36 milijuna kuna bit će podijeljena na ukupno 35 udruga koje zadovoljavaju zadane uvjete. Pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josip Kraljić podsjetio je da Zadarska županija najviše sredstava tradicionalno izdvaja za Crveni križ, Caritas, OŠ Voštarnica i Udrugu “Duga”, a tako će biti i u 2012. godini.
Doneseni su i prijedlozi financiranja javnih potreba u prosvjeti, kulturi, tehničkoj kulturi i športu Zadarske županije za 2012. godinu.
Najveće javne potrebe tradicionalno su na planu prosvjete kojoj će se sljedeće godine iz Županijskog proračuna dodijeliti ukupno 69,2 milijuna kuna. Od toga osnovnom školstvu za potrebe unutar standarda ide nešto manje od 28 milijuna kuna, a za potrebe iznad standarda oko 5,2 milijuna kuna. Srednjem školstvu se unutar standarda osigurava 21,2 milijuna proračunskih kuna, a predloženo je da za potrebe srednjih škola iznad standarda iz Županijskog proračuna bude isplaćeno oko 14,8 milijuna kuna.
Za provođenje programa javnih potreba u kulturi osigurano je 13,6 milijuna kuna od čega je 7,6 milijuna namijenjeno kazalištu lutaka Zadar, a Narodnom muzeju Zadar 4,7 milijuna kuna.
Za tehničku kulturu predviđeno je oko 480.000 kuna, a za sport malo manje od 2 milijuna kuna.
 “Školski paviljon”
Župan je donio i odluku o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola za razdoblje siječanj/kolovoz 2012. godine.
Ukupan broj srednjoškolaca koji ispunjavaju kriterije za sufinanciranje troškova međumjesnog prijevoza je 938, od čega je njih 57 to pravo steklo na temelju socijalnih kriterija, a 881 učenik ima pravo na sufinanciranje prijevoza na temelju toga što dolazi iz obitelji u kojoj se istovremeno školuje troje ili više djece. Učenicima čije su obitelji korisnici socijalne pomoći Županija će sufinancirati 75 posto troškova prijevoza, a onima koji dolaze iz brojnih obitelji 40 posto.
Od ostalih događanja s jučerašnjeg županova kolegija spomenimo još da je župan donio odluku o zaključivanju Sporazuma o suradnji na programu “Školski paviljon”.
Zadarska županija zaključit će tako Sporazum o suradnji na projektu “Školski paviljon” s Općinom Bibinje, Sveučilištem u Splitu – Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije i Osnovnom školom Stjepana Radića Bibinje.
“Školski paviljon”, čulo se na kolegiju, zamišljen je kao prostor dnevnog boravka u školi, izvan učionice, u kojem bi se djeci omogućilo bavljenje izvannastavnim aktivnostima, rad u radionicama, razne izložbe i glazbeni programi.
– Uključivanjem lokalne zajednice u ovaj projekt stvara se poticajna atmosfera za rješavanje nedostatka prostora ovakvih namjena. Za vrijeme trajanja nastave prostor bi bio u službi škole, a nakon odvijanja nastave prostor bi bio dostupan i lokalnoj zajednici kao mjesto održavanja raznih kulturnih sadržaja. Budući da se ovakav model suradnje fakulteta, županije, škole i općine provodi prvi put u Hrvatskoj, Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje ponudila je svoju suradnju u projektu, a Općina Bibinje financiranje dijela troškova studentske nastave u programu, rekao je pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić.


Skupština u novoj zgradi Kazališta




Posljednja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine održat će se 22. prosinca i to ako sve bude išlo prema planu, najavio je župan Stipe Zrilić, u novoj zgradi Kazališta lutaka Zadar.


629 ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU: Više od pola zahtjeva stiglo s Vira


Željko Letinić, pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, informirao je da je ovaj Odjel u posljednja četiri mjeseca zaprimio 629 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata od čega ih se 376 odnosi na Vir.
No, izvijestio je Letinić, došlo je do izvjesnih tehničkih problema oko pristupa avionskim snimkama, što je do daljnjega onemogućilo aktivnosti na rješavanju zahtjeva za legalizacijom.