Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Alternativnim sankcijama do smanjenja gužvi u zatvorima

Autor: Minja Gugić

14.12.2012. 23:00
Alternativnim sankcijama do smanjenja gužvi u zatvorima

Foto: Vedran SITNICA



Probacijski ured sklopio je ugovore kojima će se “plaćanje duga” pojedinaca društvu kroz besplatan rad odvijati u raznim udrugama, Caritasu, Crvenom križu te nekim gradskim poduzećima, a na takav se način rasterećuju ionako prenapučeni zatvorski kapaciteti


Zadarski Ured za probaciju jedan je od 12 naših ureda u RH, a počeo je s radom 17. rujna ove godine. Djelujemo u sklopu Ministarstva pravosuđa RH – Uprave za kazneno pravo i probaciju. Želim pojasniti kako je probacija uvjetovana i kontrolirana sloboda počinitelja kaznenih djela tijekom koje službenik probacije provodi postupke usmjerene na smanjenje rizika da počinitelj ne ponovi kazneno djelo. Riječ je o zaštiti javnosti kroz rehabilitaciju i reintegraciju u društvo kako bi se osiguralo i poštovanje prava i potreba žrtava – pojasnila je u petak voditeljica Josipa Jermen u povodu Dana otvorenih vrata zadarskog Probacijskog ureda.
Ured se nalazi u Ulici Jakše Čedomila Čuke na kućnom broju 3 na Poluotoku, a prostorije za rad ustupio im je Grad Zadar. Službenici su otvorili svoja vrata kako bi se Ured predstavio javnosti jer je njihov rad usko povezan i sa širom društvenom zajednicom.
U neformalnom druženju službenika Probacijskog ureda te zadarskih sudaca Općinskog i Županijskog suda te novinara moglo se još saznati kako se oko 90 posto probacijskih poslova u PU zadarskoj u ovom trenutku odnosi na izvršavanje alternativnih sankcija. To je uvjetna osuda koja podrazumijeva pružanje pomoći i nadzor da osuđenik ne počini novo kazneno djelo te sve popularnija sankcija – rad za opće dobro na slobodi. U ovom se slučaju zapravo radi o “plaćanju duga” onog koji je “zgriješio” kroz društveno koristan i besplatan rad.
 Probacijski ured sklopio je ugovore s udrugama, Caritasom, Crvenim križom te nekim gradskim poduzećima, a na takav se način rasterećuju ionako prenapučeni zatvorski kapaciteti.
Osim voditeljice Josipe Jermen u Uredu još rade dvije sociologinje, a u petak je predstavljanju Ureda javnosti nazočila i Melanija Grgić, načelnica Sektora za probaciju.