Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Grad ne zaboravlja svoje “žive spomenike”

Autor: Ivana Burica

14.12.2012. 23:00
Grad ne zaboravlja svoje “žive spomenike”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Najraspoloženiji je bio najstariji među njima – svima dobro znan Karlo Sindičić koji je gradonačelnika i novinare nasmijao vicevima o plavuši iz Preka te o Fati i Muji, ali i izjavom da nikad nije bio na Novom Bokanjcu te da su Česi zadnjih godina “kvalitetniji nego su bili”


Barkarijoli, živi spomenici grada Zadra, kako ih je nazvao gradonačelnik Zvonimir Vrančić bili su jučer na tradicionalnom predbožićnom primanju u Gradskoj vijećnici. Družeći se s gradonačelnikom i njegovim pomoćnicima prepričavali su anegdote te govorili o dobrim i lošim stranama posla kojim se bave.
Najraspoloženiji je bio najstariji među njima – svima dobro znani Karlo Sindičić koji je gradonačelnika i novinare nasmijao vicevima o plavuši iz Preka te o Fati i Muji, ali i izjavom da nikad nije bio na Novom Bokanjcu te da su Česi zadnjih godina “kvalitetniji nego su bili”.
Česi “popadali u nesvijest”
– Imam osam Čeha u brodu i njih osam mi daje jednu kunu i još traže kusur! Kad sam im rekao da je pet kuna po osobi, popadali su u nesvijest, ispričao je na šalu uvijek spreman barba Karlo.
Gradonačelnika je zanimalo traže li usluge barkarijola samo oni koji se žele prebaciti s jedne obale na drugu ili ipak ima i onih koji u barkicu uđu samo da bi se provozali.
– Ima i onih koji su čuli za nas pa dođu da ih provozamo. Neki čak traže da ih odvezemo na Orgulje ili do Maraske, ali to ne možemo jer ne smijemo napuštati svoju poziciju. Jedino što nekad po unaprijed određenom terminu vozimo mladence do Morskih orgulja, ispričali su barkarijoli.
Gradonačelnik je svakome od njih uručio prigodni dar – bakalar, vino i po jedan Maraskin liker te im zaželio sretan Božić i boljitak u novoj godini.
Teška godina
– Iskoristio bih ovu prigodu da sretan Božić i novu godinu zaželim i svim našim Zadranima. Godina iza nas je bila iznimno teška, a troškovi života sada veći su nego su bili na početku godine. No nadamo se da je kriza konačno dosegla svoje dno i da krećemo putem napretka. Ne očekujemo spektakularan uzlet, ali volio bih da se barem krene naprijed, rekao je gradonačelnik istaknuvši da je, iako je situacija teška, u gradskoj blagajni ostalo nešto novca koji će se uložiti za “dotjerivanje grada”. Grad će također, rekao je gradonačelnik, u okviru mogućnosti nastaviti sa svojim pomoćima i dalje pratiti sve ljude – od onih tek rođenih do umirovljenika.
– Vama barkarijolima želimo da i dalje uspješno radite svoj posao. Vi ste posebnost našeg grada koju smo podržavali i koju ćemo nastaviti podržavati, rekao je Zvonimir Vrančić.
Barkarijoli su istaknuli da će im pomoć Grada u održavanju ove stoljetne tradicije itekako trebati.
– Potrebno je motivirati nove generacije jer uskoro čak dvoje naših kolega ide u mirovinu, upozorili su barkarijoli.
Osim s barkarijolima gradonačelnik Vrančić jučer se družio i sa slijepim djelatnikom gradske uprave Mladenom Bajlom, kojemu je uz najljepše želje za nadolazeće blagdane također uručio prigodni dar.