Priča iz ne tako daleke budućnosti

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Doris i Robert oduševili su zadarsku publiku

Motivom žene prema kojoj se muškarac odnosi kao prema lutki, nakon čega se ona pobuni, poigrao se još u 19. stoljeću Henrik Ibsen. Ta njegova drama "Nora ili Lutkina kuća" uzdrmala je svojim kritičkim mislima onodobne društvene strukture te postavila pitanje o ravnopravnosti u odnosima žena i muškaraca.

Više od 130 godina iza Ibsena, istim motivom, ali ponešto drugačijim pristupom, poigrao se i hrvatski dramski pisac Miro Gavran u najnovijoj komediji "Lutka" kojom proslavlja i deset godina djelovanja Teatra Gavran. Gavran za razliku od Ibsena koristi pravu lutku, ili kako bi rekli ljubitelji znanstvene fantastike androida. Iako, stoljeće i pol nakon Ibsenova vremena, te je teško govoriti o neravnopravnosti spolova u istom smislu, Gavran se ovoga puta usredotočio izrazito na muško-ženske odnose poigravši se još jednom svojom omiljenom temom. I ovoga puta autor je stao na stranu žena i muškarcima na duhovit način, tekstom prožetim sarkazmom, očitao bukvicu iz lijepog ponašanja prema ženama.

Muško-ženski odnosi

Nakon što ga je nakon sedmogodišnje veze ostavila djevojka jer nije htio brak i djecu muškarac se prijavi na natječaj na kojem na probni rok potpuno besplatno osvoji ženu-lutku, najsavršeniji android upravo proizveden s ciljem da usreći muškarce u svakom pogledu. Lutku je proizvela znanstvenica koja je i sama doživjela bračni brodolom te je u nju ugradila svoje poglede i vrijednosti prema muškarcima. Ali ono što muškarac ne zna do samoga kraja jest da je lutka dizajnirana tako da upija njegov vrijdnosni sustav te ga prosuđuje po njegovim mjerilima. I lutkino ime koje joj njen udomitelj daje - Stela - u značenju zvijezde, simbolično je s obzirom na njezinu ulogu u životu udomitelja.

Kroz lutku koja postavlja logična pitanja na krajnje nelogične situacije u muško-ženskim odnosima Gavran u tekstu kritizira muškarce uzimajući ovoga puta jedan stereotip sebičnog muškarca koji misli samo na sebe i svoje zadovoljstvo. Kroz odnos lutke i udomitelja u tekstu se poigrava mnogim temama poput seksualnosti, vjere, ali i modernih teorija o postanku čovjeka i svijeta, "dobrih" i loših laži u vezi, promašenih ideala i slično. Iako lutka ne daje sud već objektivno prosuđuje kroz njezina pitanja njen udomitelj, ali i sam gledatelj dolazi do "aha" efekta. Iako je lutka konstruirana da u svemu usreći svoga muškarca na koncu on zaključuje kako ga to zapravo ne ispunjava, a pravu ljubav ne uspijeva zamijeniti virtualna ljubav koju lutka pruža ipak samo u granicama onoga za što je programirana. Kada posljednjega dana probnoga roka lutka udomitelja procijeni po njegovo skali vrijednosti te čak i ona odbija ostati s njim jer se prema njoj ponašao kao prema lutki on shvaća da ga ako se ne pokrene s druge strane čeka samo samoća te jednim pozivom svojoj bivšoj ljubavi Mariji svoj život okreće u pozitivnom smjeru.

Odlični Kurbaša i Pinčić

Kraj ove predstave, koji teško da bi se u stvarnosti tako raspleo zapravo je naivan. Ipak, upravo u vremenima kada se ovakva priča čini sve manje začuđujućom i znanstvenom-fantastikom Gavranova Lutka dolazi kao upozorenje svima onima koji misle kako je prava ljubav zamjenjiva bilo čim drugim osim pravom ljubavi. Da se ne radi o nikakvoj dalekoj budućnosti istaknuto je i scenografijom. Radnja se odvija u prosječnom stanu, prosječnog tajnika u srednjoj školi, a vani kroz prozore vide se željeznica i stare lokomotive.

Uloge su povjerene mladim glumcima, već dokazanom Robertu Kurbaši dok je naslovna uloga pvjerena mladoj zadarskoj glumici Doris Pinčić koju smo do sada uglavnom navikli gledati u TV sapunici. Doris se odlično snašla u ulozi androidne lutke te je impresivnom izvedbom pokazala kako su glumci prvenstveno ponikli s kazališnih daski. Teško joj je nakon toga ne prognozirati svijetlu budućnost pogotovo ako se odluči kasnije u većoj mjeri posvetiti kazalištu. Velika zasluga pripada i Mladeni Gavran, redateljici kojoj je ovo treći režijski projekt, ali prvenstveno iskusnoj glumici koja je svojim savjetima mogla uvelike pomoći mlađim kolegama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno