Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proračun će puniti komunalni doprinos, prodaja zemljišta, EU fondovi

Autor: Velimir Brkić

14.12.2012. 23:00
Proračun će puniti komunalni doprinos, prodaja zemljišta, EU fondovi


Jedan od prioriteta je Industrijska zona za koju je Ministarstvo poduzetništva i obrta odobrilo 4,3 milijuna kuna s kojim će se ishoditi dokumentacija i graditi infrastruktura u novom dijelu zone, naglasio je Knez, dodajući da je kao dar ispod božićnog drvca poželio da Vlada bezrezervno podrži biogradske projekte


Unatoč teškoj gospodarskoj krizi proračun Grada Biograda na Moru za 2013. je čak 17,7 posto veći od ovogodišnjeg. Ukupni prihodi i primici planiraju se u iznosu od 72,3 milijuna kuna, od kojih je 14,1 milijun kuna namijenjeno pokriću viška rashoda nad prihodima iz prethodnih godina, tako da za rashode i izdatke u 2013. godini ostaje 58,2 milijuna kuna.
Učilištu dva milijuna kuna
Odluka je to devetorice vijećnika HDZ-a (predsjednik Vijeća Tonči Šangulin, Toni Bogdanić, Melanija Ražov Radas, Marin Eškinja, Ante Lukačić, Marica Mrkić, Eddie Stamičar, Suzana Tolić, Niko Tomić) i potpredsjednika Vijeća iz redova HSS-a Ivana Piškora. Protiv ovakvog proračuna je bila Anka Merdić, potpredsjednica Vijeća iz SDP-a. Nedostajali su Ana Buovac (SDP), Danijel Karabatić (SDP), Nelka Malešević (DSU-HNS) i Šime Mršić (HDZ).
– Nije sjajno ni bajno u državi, nije ni kod nas, ali se ne damo, nema predaje i uzmaka, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez.
Naglasio je kako će biti još čvršći i uporniji u rješavanju i realizaciji komunalno infrastrukturnih projekata.
– Da smo tvrdoglavi i da nam se poneki smiju našim najavljenim planovima govori to što sve gradske skeptike brzo razuvjerimo. Primjerice, u samo nekoliko godina od 450.000 noćenja danas smo došli do čak 1,2 milijuna noćenja, naglasio je Knez.
Pritom je, kaže, za poklon ispod božićnog drvca poželio da Vlada RH bezrezervno podrži biogradske projekte.
– Jedan od prioriteta je Industrijska zona za koju je Ministarstvo poduzetništva i obrta odobrilo 4,3 milijuna kuna s kojim će se ishoditi dokumentacija i graditi infrastruktura u novom dijelu zone, naglasio je Knez.
Dodaje kako će nakon čak 4,5 godina borbe s administracijom Jadranska ulica do proljeća napokon postati novi, zapadni ulaz u grad.
– Radove na modernoj prometnici sa svom infrastrukturom u vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna izvodi tvrtka Golem. Zajedno s Primorskom ulicom bit će to izravni spoj Jadranske magistrale i mora, najavio je Knez.
U proračunu je predviđeno dva milijuna kuna za nastavak rekonstrukcije Pučkog otvorenog učilišta, dva milijuna očekuje se od nadležnog ministarstva.
22 kilograma dokumentacije
– Izgradnju sustava kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda nastavljamo sa sredstvima EU. Podići će se kredit, a EU sav novac vraća tek nakon odrađenih radova. Na nama je da planiramo i izrađujemo dokumentaciju kako bismo mogli tražiti financijska sredstva za naše razvojne projekte, rekao je Knez, ističući kako je dokumentacija za povlačenje 7,9 milijuna kuna za izgradnju mjesne kanalizacije sadržavala 2.500 stranica dokumenata teških ukupno 22 kilograma.
Glavni izvor punjenja proračuna gradonačelnik Knez vidi u naplati komunalnog doprinosa, prodaji građevinskog zemljišta te EU fondovima i kapitalnim pomoćima države.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU