Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ribić: Milanović mi je rekao – izgledaš kao Nijemac, zašto se ne ponašaš kao Nijemac

Autor: Irena Frlan, Dražen Ciglenečki

14.12.2012. 23:00
Ribić: Milanović mi je rekao – izgledaš kao Nijemac, zašto se ne ponašaš kao Nijemac

Foto: Darko JELINEK



Premijer Zoran Milanović i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić mjesecima u Hrvatskoj razmjenjuju javne poruke o Vladinoj ekonomskoj politici, radničkim pravima, štednji… Morali su obojica potegnuti do Bruxellesa kako bi se izravno suočili. Bilo je to u srijedu u sjedištu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora gdje je premijer održao predavanje na temu “Pristupanje Hrvatske EU i njegova korist za zapadni Balkan”. Ribić je Milanovića slušao iz publike, iz drugog reda, a onda mu je i postavio pitanje “kad će Hrvatska prestati kršiti temeljna radnička prava”. Premijeru je zamjerio da je socijalno osjetljivost samo na riječima. Milanović mu je, između ostalog, odgovorio da nije demagog i da “ne priča okolo bajke jer to kao političar prezirem”.
– Činjenica je da nemamo novca da platimo ono što je odobreno ranije u dobra vremena. Tko bi bio sretniji od mene da to možemo, ali to nije realno, rekao je Milanović Ribiću u Bruxellesu.
Dok je premijer i jučer ostao tamo, Ribić se vratio i prenio nam dojmove iz tog dvoboja s Milanovićem na stranom terenu.
– Eto, socijalni dijalog smo otvorili u Bruxellesu, a ne Zagrebu. U Belgiji nam je očito bilo to lakše učiniti.
– Kao hrvatski građanin mogu reći da je naš premijer ostavio pozitivan dojam. Bio bih neobjektivan kad ne bih to rekao. Odlično govori engleski i nastupio je vrlo sigurno i samouvjereno. Tu mu se, dakle, nema što prigovoriti. Međutim, sa sadržajem je imao problema. Na moje pitanje o kršenju temeljnih načela Europske povelje, on je govorio o tome tko je u Hrvatskoj potpisao promjene kolektivnih ugovora tko nije i o potrebi štednje. Strani eksperti koji su sjedili oko mene primjetili su da Milanović nije baš verziran u tim stvarima, ispričao nam je Ribić koji žali što nije imao pravo replicirati Milanoviću.
Ali, učinio je to po završetku predavanje, u drugom, istina, kratkom poluvremenu. Premijer je, naime, došao do Ribića i kolega kako bi se s njima pozdravio i popričao s nogu.
– Na naše iznenađenje Milanović nam je prišao i rukovao se s nama. Dvije, tri minute smo razgovarali i rekao sam mu neke svoje stavove. A on je meni kazao: Izgledaš kao Nijemac, zašto se ne ponašaš kao Nijemac. Ha, ha, ha. Poslije smo razmišljali što mi je time htio reći, valjda to da bih trebao podržavati njegovu politiku štednje, rekao nam je Ribić koji svoje briselsko sučeljavanje s premijerom smatra jednim dobrim iskustvom.
Milanović je nakon jučerašnjeg summita ponovno, neizravno, prozvao dio sindikata koji ne pristaju na smanjenje prava.
– Mi vodimo ekonomsku i fiskalnu politiku tako da se nikome pretjerano ne dopadamo, nego radimo stvari koje su nužne. Kad bismo slušali samo rejting agencije, onda bismo, ne pretjerujem, otpustili jedno 30 tisuća ljudi, smanjili mirovine i smanjili plaće. Ne božićnice i regrese, nego plaće. I za to bi nam rekli bravo, a onda kada to ne bi rezultiralo rastom, a vjerojatno ne bi, onda bi nam srušili rejting deset puta, kazao je Milanović. Umjesto toga, dodao je, pokušava se uvjeriti sindikate da su određena odricanja nužna.