Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Za braniteljski registar 89, protiv 31 zastupnik

Autor: Zlatko Crnčec

14.12.2012. 23:00
Za braniteljski registar 89, protiv 31 zastupnik

Foto: FaH



Tri zastupnika u glasovanju su bila suzdržana a većina onih koji su bili protiv su mahom iz HDZ-a


Sabor je jučer zaključio svoje jesensko zasjedanje izglasavanjem niza zakona raspravljanih zadnjih tjedana. Tako je izglasao izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima koje će omogućiti legalnu objavu braniteljskog registra. Za je glasalo 89 zastupnika, tri je bilo suzdržano, a 31, mahom iz HDZ-a, bilo je protiv. Sabornici su izglasali i Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama koji ostaju bez božićnice za ovu i sljedeću, te regresa samo za sljedeću godinu. Ovim će izmjenama proračun uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna.
Izglasavši izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi zastupnici su odredili da će ako ne dođe do izglasavanja proračuna općine, grada ili županije, izbori biti raspisani i za predstavničko tijelo i za neposredno izabranog čelnika. U Zakonu je ipak ostavljena mogućnost opoziva načelnika, gradonačelnika i župana na referendumu ako ga zatraži 20 posto birača, a koji bi bio valjan ako bi za opoziv glasala trećina birača. Sabor je izglasao i izmjene Zakona o prebivalištu i Zakon o registru birača. Vlada je je prihvatila amandman HDZ-a da se birači, koji se na dan parlamentranih, predsjedničkim i europskih izbora zateknu izvan mjesta prebivališta, mogu na osobni zahtjev upisati i potom glasovati u izbornoj jedinici gdje se zateknu.
Sabor je izglasao i izmjene Kaznenog zakona koje određuju da se od 1. siječnja 2013. posjedovanje droga za vlastite potrebe više se neće tretirati kao kazneno već kao prekršajno djelo koje će se kažnjavati novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 kuna.
Imenovano su i 104 vanjska člana saborskih radnih tijela. Iako su ti postupci obično rutinska stvar koje se odrađuju jednoglasno ovoga je puta ipak bilo rasprave oko imenovanja Marijane Petir kao vanjske članice Odbora za ljudska prava. Goran Beus Richembergh (HNS) rekao je da ne može glasati za osobu koju su udruge za ljudska prava prozvale “homofobom desetljeća”.
Sabor je odobrio skidanje imuniteta HNS-ovom zastupniku Ivici Mandiću zbog pokretanja kaznenog postupka. Time je udovoljeno zahtjevu Općinskog suda u Našicama kojem je tamošnje Državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog protiv Mandića zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava krivotvorenjem službene isprave.