Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbirka meditacija prožeta boli

Autor: Valentina Mlađen

14.12.2012. 23:00
Zbirka meditacija prožeta boli

Foto: Marin GOSPIĆ



Meditacije Elvire Katić prožete su snažnim osjećajem gubitka i boli, ali i nostalgije i ljubavi


U prepunoj multimedijalnoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” autorica Elvira Katić predstavila je zbirku lirskih minijatura “Čipkaste ure”. Uz bogat popratni program posjetitelji su uživali u recitacijama poznate glumice i redateljice Milene Dundov koja je nadahnuto čitala iz zbirke.
– Zbirka ovih minijatura zapravo je zbirka meditacija koje sam u sebi nosila godinama i dočekala trenutak hrabrosti da ih podijelim s drugima koji imaju slična iskustva, kaže autorica.
Meditacije Elvire Katić prožete su snažnim osjećajem gubitka i boli, ali i nostalgije i ljubavi, a autorica i sama ističe kako su rođene iz boli kao što se i čovjek tek kada doživi veliku bol opet rodi kao drugačiji i snažniji.
U svojim minijaturama Katić je promišljala tri bitna trenutka u ljudskom postojanju: rađanje, život i smrt.
– Sve između ova tri trenutka je trajanje, sve između su ure. U jednoj meditaciji stoji da mi je najradosnija ura čekanja, otkriva Katić.
Na poticaj prijatelja autorica je zbirku odlučila objaviti u nadi kako će njezini stihovi pomoći onima koji ih budu čitali, a plemenitost je pokazala i odricanjem od svih sredstava od prodaje knjige. Knjiga se može nabaviti u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru u kojoj radi i sama autorica, a sav prihod namijenjen je “Gorušičinom zrnu” u fond za stipendiranje djece slabijeg imovinskog stanja.
Knjigu je autorica posvetila ocu i majci koja je preminula ovoga ljeta.
U programu je sudjelovala i mlada umjetnica Nikolina Dolfić, članica Zadarskog plesnog ansambla, koja je izvela vlastitu koreografiju kojom priča o nasilju, netrepeljivosti i gladi u svakom zakutku svijeta, ali i ljubavi koja nas jedina može spasiti. Za glazbene dionice zadužena je bila ženska klapa “Anima maris”, a govorili su i Marija Rušev, predsjednik Matice Hrvatske Ogranak u Zadru Božidar Šimunić, sveučilišna profesorica Zvjezdana Rados i Damir Sikirić.