Bogati blagdanski štandovi i lampioni za sv. Lucu

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Mjesni trg Popova vlaka ove je nedjelje u poslijepodnevnim i večernjim satima bio mjesto na kojemu su se okupili brojni Privlačani kako bi zajedno sudjelovali u ovogodišnjem tradicionalnom Božićnom sajmu. Njega su i ove godine u ozračju blagdana sv. Lucije mučenice više nego uspješno organizirali Općina Privlaka i domaća Turistička zajednica uz suorganizaciju dječjeg vrtića Sabunić, Osnovne škole Privlaka te udruge za promicanje tradicijskih vrijednosti i civilnog društva Šijavoga.

Puno zabave

Na petnaestak postavljenih štandova našlo se puno toga dobroga, lijepoga i korisnoga čime su se mogli poslužiti posjetitelji predblagdanske manifestacije. Bogati gastronomski, glazbeni i zabavni program u iščekivanju dolaska sv. Luce na samom početku s predstavom za djecu otvorile su na pozornici članice zadarske udruge odgojiteljica Maraška. Nakon njih vrtićka djeca izvela su dvije plesne točke, a dječji program s prigodnim igrokazaom okončali su učenici prvog razreda Osnovne škole pod vodstvom Mirjane Mustać.

No, tu dječjem veselju i radosti nije bio kraj, već naprotiv. Poslije dugog i napornog putovanja sveta Luca, u liku Matilde Grbić, na magarcu je stigla na Popovu vlaku. Ubrzo se oko nje okupilo mnoštvo djece, a u najvećem broju bili su to polaznici vrtića Sabunić s voditeljicom Jasminom Barić i tetama Serafinom Mustać i Marinom Buškulić Skoblar. U pratnji najmlađih bili su i njihovi roditelji kao i članovi njihovih obitelji te ostali radoznali mještani. Ovogodišnji dolazak i boravak sv. Luce u Privlaci ostat će zasigurno u lijepom sjećanju privlačkoj djeci. Ona ih je za dobrotu i poslušnost prema roditeljima i tetama u vrtiću nagradila prigodnim paketima u kojima su bile igračke, razni slatkiši i sokovi. Djeca su joj zauzvrat otpjevala njoj dragu pjesmu "Sv. Lucija" te uspavanku "Laku noć". Sv. Luca podijelila je sve što je sa sobom donijela te djeci obećala kako će se opet dogodine na njezin blagdan susresti na Popovoj vlaki.

"Fešta od uliganja"

Naravno, da je pored svega što se našlo na Popovoj vlaki bila vrlo privlačna "Fešta od uliganja". Sedamnaest i pol kilograma liganja koje je tijekom ovogodišnje tradicionalne pete po redu humanitarne lignjade pod nazivom "Goluža lignja 2015" pripremali su Josip Begonja, Šime Begonja Šedovac i Anka Begonja.

Na susjednom štandu Darinko Kolanović, Jadranka Zanki i Nikica Zanki pripravljali su paštašutu od morskih plodova. Sa svojim blagdanskim rukotvorinama uspješno su se predstavile članice ninske gradske ženske udruge Aeonona, učenice Osnovne škole Privlaka, polaznici dječjeg vrtića te udruge Maraška iz Zadra. Bio je izvrsno posjećen i štand na kojemu je donedavni privlački načelnik Ive Surić sa suprugom nudio izvorni privlački med. Bogata događanja s pjesmom i glazbom popratio je zadarski glazbenik Edi Meštrov, te klapa Libar, a na kraju sajma okupljeni su Privlačani pustili u nebo trinaest papirnatih lampiona u znak štovanja sv. Luce.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno