Novi kurikulum financirao bi se iz EU fondova

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Novim kurikulum učenicima bi omogućio praksu i u inozemstvu

Zadarska županija u suradnji s tri srednje škole koje imaju sektor turizma i ugostiteljstva: Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola u Zadru, Srednja škola Bartula Kašića Pag i Srednja škola Biograd na Moru, u intenzivnim je pripremama izrade novog školskog kurikuluma (programa) za kuhare i konobare.

Bolja zapošljivost

- Osnovna misao vodilja je da se u izradi novog kurikuluma što više prilagodi realnim potrebama ugostitelja i upoznavanja s najvećim i najvažnijim europskim kuhinjama, a da se stjecanje potrebnih kompetencija provodi sa što više međunarodnih razmjena - mobilnosti u sklopu nekog od europskih fondova, kazao je Ivica Kero, ravnatelj Srednje škole Biograd.

Osnovni cilj ovog projekta je da učenici zanimanja kuhar i konobar steknu relevantne kompetencije za bolju zapošljivost. Promjena kurikuluma jedan je od osnovnih načina na koji će se to i ostvariti.

- Radni naziv takvog zanimanja mogao bi biti "internacionalni kuhar" i "internacionalni konobar", kazao je Kero.

Na nekoliko održanih sastanaka u Zadarskoj županiji, na kojima su bili ravnatelji Jadranka-Brkić Vejmelka, Milena Čemeljić i Ivica Kero, školski profesori ugostiteljstva i predstavnici Obrtničke komore Zadarske županije, razgovaralo se o problemima u školovanju kuhara i konobara i što bi bilo potrebno promijeniti.

- U prvoj fazi će se napraviti anketa koja će biti poslana na mnogo adresa iz koje bi se dobili potrebni podaci o traženim vještinama i znanjima učenika. Nakon toga bi se pristupilo izradi samog kurikuluma, objašnjava Kero.

Taj dio posla, kaže, povjeren je "Udruzi za kulturu i razvoj" iz Zagreba koju vodi profesorica Marija Valčić koja ima velikog iskustva u izradi projektne dokumentacije za europske fondove.

- Cijeli projekt (kurikulum) trebao bi u veljači iduće godine biti spreman za apliciranje na neki od europskih natječaja iz kojeg bi se financirala provedba takvog programa, najavio je biogradski ravnatelj škole koja ima razredna odjeljenja kuhara i ugostiteljskog posluživanja-konobara.

Međunarodna razmjena

Srodne tri srednje škole prepoznale su potrebu preobrazbe školskoga kurikuluma prema novim zahtjevima vremena, pri čemu osobitu važnost imaju promjene u području ugostiteljskog kurikuluma.

- Cilj je da mladi i obrazovani ljudi budu jedni od pokretača razvoja u 21. stoljeću. Da u mobilnosti-razmjeni učenika upoznaju temeljne karakteristike pojedinih europskih i svjetskih kuhinja kako bi proširili znanja i spoznaje u procesima stvaranja potpunog zadovoljstva gosta usvajanjem znanja iz područja temeljnih obilježja gastronomske kulture i običaja pojedinih naroda Europe i svijeta pripremanje i posluživanje specifičnih internacionalnih jela, govori Kero.

Dobar je primjer Erasmus+, EU projekt proveden za učenike završnih razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru koji se školuju za zanimanja kuhar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist i koji su ovih dana bili na stručnoj praksi u Leipzigu u Njemačkoj. Istovremeno su kuhari i ekonomisti iz Srednje škole Biograd bili su na stručnoj praksi u njemačkog gradu Hamm dok je u pripremi EU projekt sa školom u Rybniku u južnoj Poljskoj kod Krakova.

- Mobilnošću i usvajanjem znanja pripreme i pravilnog uključivanja internacionalnih jela u cjelovitu gastronomsku ponudu destinacije i ugostiteljskih objekata, učenik će biti u potpunosti spreman za tržište, kako u Lijepoj Našoj tako diljem Europe i svijeta, zaključio je Ivica Kero.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno