Za zapošljavanje osoba s invaliditetom zainteresirano 20 poslodavaca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
invalidi
Zvonko KUCELIN
Najveći problem invalida je pronalazak bilo kakvog posla

Po stopi zaposlenosti osoba s invaliditetom od 35,5 posto u Zadarskoj županiji iznad smo hrvatskog prosjeka gdje je ta brojka daleko manja. Unatoč tome, u našoj županiji još uvijek je velik broj registriranih nezaposlenih osoba s invaliditetom, u županiji ih je 149, a u Zadru 111. Unatoč zakonu koji je jasan i u kojem stoji kako je na 20 ili više zaposlenih poslodavac dužan zaposliti jednu osobu s invaliditetom.

Stoga je Zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar jučer organizirao prezentaciju projekta INTOWORK za poslodavce kako bi se upoznali s pravima i olakšicama prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Motivacijske radionice

Riječ je o osposobljavanju na radnom mjestu kako bi se povećala konkurentnost na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze.

U sklopu ovog projekta iz Zadarske županije sudjeluju Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, Udruga osoba oštećena sluha Zadar, Udruga slijepih Zadarske županije, Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, Udruga socijalnih radnika Zadar, Pučko otvoreno učilište Zadar, Grad Zadar, a suradnici su Zadarska županija, HGK-Zadar i HOK-Zadar.

Jučerašnjoj se prezentaciji odazvalo 20-ak poslodavaca, velike privatne tvrtke poput Maraske, Ilirije, Tvornice kruha Zadar, Bure komerca, te jedinice lokalne samopurave, gradovi i veće općine iz županije, kao i komunalna poduzeća u njihovu vlasništvu.

Sandra Vukić iz zadarskog Zavoda za zapošljavanje, pojašnjava kako je u motivacijskim radionicama sudjelovalo ukupno 43 osobe.

- Sudjelovali su na treningu socijalnih vještina, učili na koji način se predstaviti poslodavcu, kako napisati životopis, navodi Vukić.

U sklopu projekta, dodaje, već se zaposlilo troje ljudi, dok ih velika većina aktivno traži posao.

- Problem osoba sa invaliditetom jest, u prvom redu pronaći bilo kakav posao, a onda i posao u struci, te na neodređeno vrijeme. Dosta njih ipak se uspije zaposliti tijekom sezone, dodala je Vukić.

Inače u ovoj godini u našoj se županiji zaposlilo 35 osoba s invaliditetom.

Cilj projekta je doprinijeti poboljšanoj zapošljivosti i zapošljavanju nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnim invaliditetom i oboljelih od multiple skleroze s područja Zadarske županije.

- U sklopu projekta naišli smo na poslodavce koji imaju volju zaposliti osobe s invaliditetom, ali nisu imali informacije na koji način to učiniti, te na koje olakšice imaju pravo, pojasnila je Vukić.

Ohrabrujući rezultati

Problem je kod osoba s invaliditetom, nastavlja Vukić, loša informiranost, obrazovanje, a velika većina njih je dugotrajno nezaposlena, dulje od godinu dana.

Ovim projektom nastoji im se omogućiti prekvalifikacija za tražena zanimanja na tržištu rada kako bi u konačnici imali veće mogućnosti kod pronalaska zaposlenja.

Dosadašnji rezultati provedbe "INTOWORK" projekta su uistinu ohrabrujući jer su doprinijeli povećanoj aktivnosti ciljane skupine u traženju posla, motivirali su lokalne poslodavce za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a ciljana skupina je osposobljena za zanimanja u IT-u, te u ugostiteljstvu. Istovremeno je javnost upoznata s projektom i povećana je svijest poslodavaca o problemima osoba s invaliditetom prilikom zapošljavanja.

Aktivnosti projekta svodile su se na povećanje angažmana u traženju zaposlenja ciljne skupine, odabiru nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnim invaliditetom i oboljelih od multiple skleroze s područja županije za sudjelovanje u projektnim aktivnostima. S ciljanim skupinama radilo se na individualnom savjetovanju, motivacijskim radionicama, te treningu socijalnih vještina. Polaznici su sudjelovali i na radionicama o aktivnom traženju posla, psihosocijalnom osnaživanju kroz grupni rad s psihologom.

Lokalni poslodavci upoznati su s projektom, te ih se nastojalo motivirati da dodatno zapošljavaju navedene ciljane skupine.

Projekt "INTOWORK" čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje, provodi se preko programa IPA IV - Razvoj ljudskih potencijala, poboljšanje pristupa tržištu rada osoba s invaliditetom. Trajanje projekta je 16 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 137 tisuća eura, od čega EU participira s više od 70 posto sredstava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno