Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sutra blagdan sv. Zoila

14.12.2016. 23:00
Sutra blagdan sv. Zoila


Sutra, 16. prosinca, slavi se blagdan jednog od četvoro zadarskih zaštitnika, sv. Zoila. Tim povodom svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije, s početkom u 18 sati, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Sv. Zoilo štuje se u Zadru od 7. st. Bio je svećenik u gradu pokraj Akvileje a živio je u vrijeme cara Dioklecijana. Nakon mučeničke smrti sv. Krševana, svećeniku Zoilu u snu se objavilo mjesto gdje je bačeno svečevo tijelo. Izvukavši ga, tijelo se na čudesan način spojilo s odsječenom glavom.
Također, po preporuci sv. Stošije, uzeo je u zaštitu tri sestre mučenice: Irenu, Kioniju i Agape, čije se moći čuvaju u kripti katedrale Sv. Stošije u Zadru. Zbog uzornog svetačkog života, dobročinstava i hrabrog svjedočenja Boga u teškom vremenu progona prvih kršćana, Zoilovo tijelo je nakon smrti preneseno u Akvileju.
Relikvije sv. Zoila 649. g. s moćima sv. Krševana prenesene su u Zadar i bile su pohranjene u crkvi Sv. Marije Velike. Ta je crkva u obrani od Turaka srušena, a početkom 17. st. relikvije Zoila prenesene su u katedralu sv. Stošije. U crkvi sv. Krševana u Zadru nalaze se mramorni kipovi zadarskih svetaca zaštitnika – Šimuna, Krševana, Stošije i Zoila, djelo mletačkog kipara Alvisea Tagliapietra.
Uoči blagdana, večeras u crkvi sv. Dimitrija u Zadru u 19 sati izlaganje “Sv. Zoilo kroz povijesne mijene” imat će mr. don Zdenko Dundović, predsjednik Društva za povjesnicu ‘Zmajević’ Zadarske nadbiskupije. Događaj organiziraju Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru i Zadarska nadbiskupija.