Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sveta Luca stigla u Sukošan na magarčiću Putku

14.12.2016. 23:00
Sveta Luca stigla u Sukošan na magarčiću Putku


Nakon što je petnaestak godina bila u sjeni svetog Nikole i Djeda Božićnjaka, na poziv dobre i poslušne djece iz Sukošana, a uz potporu Općine Sukošan i Turističke zajednice, na središnji Trg gornja vrata stigla je Sveta Luca. Djeca su je dočekala tradicionalnim pjesmama.
– Moram priznati da mi zadnjih par godina nije lako, djeca su me polako zaboravila i sad sve više i više pričaju o Svetom Nikoli i Djedu Božićnjaku, potužila se Sveta Luca novinaru Zadarskog lista.
Sveticu koju je utjelovila njezina imenjakinja Luce Gašparović, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Zlatna lučica, u sklopu Božićnog sajma s oduševljenjem su dočekale stotine djece, roditelja, djedova i baka. Pomoću vodiča Andrije Smolića, sveta Luca je došla na pitomom magarcu Putku, ovjenčanom slavodobitniku sukošanskih trka magaraca.
– U Sukošanu i Dalmaciji običaj je darivati djecu upravo na ovaj blagdan, a najmlađi nakon buđenja najčešće svoje male darove traže ispod jastuka ili u ormarima. Sv. Luca im obično donosi malene darove poput slatkiša ili voća, govorio je s pozornice voditelj Robert Zorić.
Sv. Nikola je možda jedan od najomiljenijih kršćanskih svetaca, no maloj i velikoj djeci u Dalmaciji sigurno je draža i poznatija Sveta Luca koja se slavi 13. prosinca. Osim darivanja djece, običaj za Svetu Lucu je i da se sije pšenica, simbol života u kršćana. Pšenica, koja predstavlja simbol života, mora dobro niknuti do Božića jer se po njenoj visini i gustoći može vidjeti kakva nas godina očekuje bogata i plodna ili siromašna. U predvečerje blagdana djeca bi stavila i malo zelja ispod prozora tako da bi tovarčić Sv. Luce imao što jesti dok bi ona stavljala darove djeci ispod jastuka.
Uz KUD Zlatna luka za zabavu su bili zaduženi KUD Debeljak i Zuzu show dance, djevojčice od 3 do 10 godina, voditeljice Tane Misdaris.