Na portretima Stipana Kujundžića šesnaestorica zadarskih nadbiskupa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Jedinstvena izložba u Gradskoj loži
Zahvaljujem autoru, dr. Kujundžiću, što je ove biskupe ovako s marom ljubavlju i kreativnošću prikazao. svaka od ovih slika nadbiskupa govori svoju povijest. Imamo dva elementa - njihovo lice koje je jedinstveno, ali i nešto što ih posebno karakterizira, a to su njihovi grbovi i gesla, istaknuo je mons. Puljić
Marin GOSPIĆ
Dogovorili se prije jedne godine da će do Krševanovih dana postaviti izložbu te to i učinili

U sklopu Krševanovih dana kršćanske kulture koju četvrtu godinu u nizu organiziraju Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru, u Gradskoj loži svečano je otvorena izložba portreta i grbova zadarskih nadbiskupa i svetaca zaštitnika grada Zadra zadarskog liječnika i slikara Stipana Kujundžića Šuntića.

Postavka se sastoji od portreta s grbovima šesnaestorice zadarskih nadbiskupa u posljednja tri stoljeća: od Vicka Zmajevića do Želimira Puljića, a uz njih i petoro svetaca - zaštitnika grada Zadra.

- Po zatvaranju izložbe ove radove ću pokloniti Zadarskoj nadbiskupiji. nadam se da će za njih naći neko mjesto, najavio je dr. Kujundžić što je sa zadovoljstvom prihvatio nadbiskup Želimir Puljić, koji je svečano i otvorio izložbu.

- Zahvaljujem autoru, dr. Kujundžiću, što je ove biskupe ovako s marom ljubavlju i kreativnošću prikazao. svaka od ovih slika nadbiskupa govori svoju povijest. Imamo dva elementa - njihovo lice koje je jedinstveno, ali i nešto što ih posebno karakterizira, a to su njihovi grbovi i gesla, istaknuo je mons. Puljić pojašnjavajući što zapravo znače biskupska gesla svojim primjerom. Kazao je kako je on odabrao latinsku izreku koja znači "U onome što je bitno neka vlada jedinstvo, u onome što nije bitno neka vlada sloboda, a u svemu neka vlada ljubav". Kazao je kako je na grb stavio Branimirov križ koji je znakovit za Hrvatsku te da ga je stavio na grb Dubrovačke Republike, čime je htio poručiti kako je dubrovačka povijest obilježena kršćanstvom.

- Volio sam još kao dijete vodene bojice i ta je ljubav ostala do danas, iako slikam i uljem i akrilom. Ideja o ovim portretima se javila kod mene prije 12-13 godina kad sam naslikao portret Isusa i poklonio ga Udruzi katoličkih medicinskih sestara i tehničara. Prije godinu dana ja i Ante Gverić, koji mi je pomogao u prikupljanju fotografija i grbova, dogovorili smo se s našim nadbiskupom Puljićem da ćemo ove godine za Krševanovih dana postaviti izložbu i to smo, evo i učinili, rekao je dr. Kujundžić koji je prve savjete u slikanju dobio od učitelja Mirka Grabovca i oca Ivana Augustina Kujundžića Šuntića. Ljubav prema slikarstvu potaknula ga je i da 200. godine s prijateljima umjetnicima iz Zadra 2000. osnuje umjetničku udrugu ZadArt, a budući da je Imoćanin, član je i udruge LIK - Likovnjaci Imotske krajine. Održao je šest samostalnih izložbi i niz zajedničkih izložbi s članovima udruge ZadArta i LIK-a.

- Igram se akvarelom, igra se i on i tako nastanu slike, male, velike... Slikanje mi je umjesto normabela, odgovara dr. Kujundžić na pitanje kako uspijeva uskladiti posao u privatnoj klinici za gastroenterologiju i hobi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)