Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Darovi i 800 kuna za 24 djeteta s posebnim potrebama

15.12.2018. 14:22
Darovi i  800  kuna za 24  djeteta s  posebnim  potrebama


U vremenu adventa ili došašća, u mjesecu darivanja,  Grad Biograd na Moru je upriličio već tradicionalni prijam, druženje i  darivanje za djecu iz biogradske Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh. Prijam je upriličen u biogradskoj Gradskoj vijećnici, a  mališane i njihove roditelje primio je Marijan Stopfer, zamjenik gradonačelnika Ivana Kneza.
– Kao i svake godine, u ovo blagdansko vrijeme, Grad Biograd na Moru  pokušava pomoći svojim sugrađanima, na poseban način našoj djeci s  posebnim potrebama. Pripremili smo za vas skromne darove, kao i svake  godine, uz Grad Biograd u tome nam se pridruži i komunalna tvrtka  Bošana, kazao je Stopfer.


Roditelji, javite se u udrugu!
Tom prigodom za svako od 24 djeteta uručeni su darovi uz novčani iznos od 800 kuna, od čega Grad sufinancira iznos od 500 kuna, a Bošana  300 kuna.
– Od srca se zahvaljujemo, jer svaka pomoć nam je dobrodošla a pomažući one kojima je pomoć potrebna najviše činimo na izgradnji boljeg i sretnijeg društva, društva bez diskriminacije i predrasuda, društva  u kojem ne postoje prepreke koje zajedništvom ne možemo savladati,  rekla je Radmila Eškinja, predsjednica udruge Osmijeh.
Pritom je podsjetila kako je udruga Osmijeh osnovana 2009. godine,  kako bi se brže i jednostavnije ostvarivala njihova zajamčena prva za koja se valja izboriti, ali i poboljšala kvaliteta života takve djece i njihovih  obitelji.
– U Udruzi je trenutačno 24, odnosno 30 članova kojima je nužna posebna skrb. Broj djece i mladih veći je od ovog trenutnog broja samo što  svi nisu uključeni u rad udruge. Stoga ovom prigodom apeliram na roditelje da se učlane u našu udrugu, tim prije što ne moraju plaćati članarinu, pozvala je Eškinja.
Pritom je pozvala sve roditelje iz susjednih mjesta koji imaju djecu s  posebnim potrebama i da im se slobodno obrate.
– Treba naglasiti kako imamo jako dobru suradnju i razumijevanje  gradskih vlasti tako da članarina ide na teret Grada, a za što smo im izuzetno zahvalni, istaknula je Eškinja.


Hvala dobrim srcima
Udruga Osmijeh osnovana je 2009. godine i iza sebe ima značajne aktivnosti koje se provode u sklopu njezinog djelovanja. Kroz udrugu se  lakše ostvaruju zakonom propisana prava, te na taj, kao i druge načine,  nastojimo poboljšati kvalitetu života i položaj naše djece i njihovih obitelji u društvu, kazala je predsjednica Eškinja dodajući kako organiziraju  i izlete, a dva puta su bili i u Lurdu.
Djeca se školuju u specijalnim školama te u redovnim osnovnim školama gdje nastavu prate sa stručnim suradnikom u nastavi.
– Osim što djeca idu u Dječji vrtić Latica u Zadru, početkom nove školske 2018/2019. godine, uz standardne grupe djece u Dječjem vrtiću Biograd započela je s radom i jedna skupina sa sedmero djece s posebnim  potrebama. Biogradski dječji vrtić i Grad Biograd koji je podržao ovu inicijativu zaslužuju svaku pohvalu, istaknula je Eškinja.
Rijetki su vrtići koji se mogu pohvaliti da skrbe i o djeci s teškoćama u  razvoju.
– O djeci skrbi logoped, psiholog i defektolog. Program obuhvaća  grupni i individualni rad uz poticaj razvojnih područja, komunikaciju,  socijalnu interakciju, brigu o sebi, kao i motorički razvoj, a sve to kroz  igru i program prilagođen za svakog od njih, objašnjava Eškinja dodajući  kako djeca s posebnim potrebama jednostavno žele biti aktivan dio  društva, uključiti se u život zajednice. Na kraju je Eškinja još jednom  zahvalila "svim ljudima dobrog srca i duše koji pomažu djeci s posebnim  potrebama".