Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Malo drugačiji “Šegrt Hlapić”

15.12.2018. 14:27
Malo drugačiji “Šegrt  Hlapić”


Kazališna udruga Drama + izvela je u četvrtak navečer u  HNK svevremenski hrvatski klasik – Šegrta Hlapića u režiji Vinka Radovčića.
 – Predstavu su izvela djeca koja su u tzv. Maloj drami, odnosno djeca  od prvog do sedmog razreda osnovne škole. Radili smo na predstavi dva  mjeseca te smo pokušali prikazati jedan opsežan roman, kojega je teško  scenski prilagoditi jer zahtjeva puno scena, eksterijera i interijera, rekao  je redatelj Vinko Radovčić dodavši kako je dramatizaciju napravila Olja  Savičević Ivančević koja je za to nagrađena i nagradom Mali Marulić.
Istaknuo je kako su kroz 14 prizora, sa što manje rekvizita i elemenata  klasičnog teatra, pokušali prikazati i na suvremeni način prilagoditi modernu verziju Šegrta Hlapića. Dodao je kako se kroz neke elemente kazališta provlači i socijalna tematika, napušteno i ostavljeno dijete…
Kao jedan od noviteta ove predstave je i činjenica kako je publika na  sceni jer je htio da publika dobije dojam kako su dio priče te dio scene,  ali i da se djeca bolje čuju.
 – Htjeli smo za premijeru igrati malo drugačiju predstavu. Na ovakav  način je teže i zahtjevnije glumiti, pojasnio je Radovčić dodavši kako je  interes za predstavu velik te su dobili poziv Kazališta lutaka za sudjelovanje na manifesticiji Sunce na Poluotoku. Dodao je kako je knjiga školska  lektira te je namijenjena djeci školskog uzrasta, ali i svima ostalima.   Inače u autorskom timu uz njega još su bili i scenograf Josip Kresović,  kostimografkinja Anita Goreta, oblikovanje svjetla Frane Papić, oblikovanje tona Mate Petričević, odabir glazbe Vinko Radovčić, oblikovanje tona  Mate Petričević. 
Mali glumci uspješno su odradili premijernu predstavu te su za to nagrađeni velikim pljeskom. Zbog velikog interesa određen je datum nove   izvedbe, koja će se igrati tako da će publika biti u gledalištu te će je moći  vidjeti veći broj gledatelja, a koji će biti  u petak 18. siječnja u 12.30 i u 19  sati.