Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Matulinina srca” donijela radost u preški Dom za starije i nemoćne osobe u Preku

15.12.2018. 12:58
“Matulinina srca” donijela radost u preški Dom za starije i nemoćne osobe u Preku


“Matulinina srca”, humanitarna akcija Obrtničke škole Gojka Matuline iz Zadra, otisnula se prvi put preko mora i u sklopu predbožićnih događanja “Prosinac u Preku” u petak donijela radost korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Preku.
– Ovo je prvi put da je u našem domu organizirana akcija ovog tipa. Svi su oduševljeni, nisu mogli dočekati kada će doći djevojke iz Zadra i darovati im nove frizure i manikuru. Imamo 22 korisnika, a samo jedna gospođa nije htjela ni šišanje ni manikuru jer se trenutačno ne osjeća dobro. Iako ih obitelji, rođaci i prijatelji često posjećuju, brinu o njima i uvijek im nešto donesu, oni se nekako uvijek osjećaju dužnima i željeli bi im uzvratiti. Sada znaju da je ovo dar iz srca namijenjen samo njima! Znaju da nitko od njih ništa ne očekuje i da su ove vrijedne učenice doputovale iz Zadra da im uljepšaju blagdane. Možete zamisliti koliko ovo tek znači našim nepokretnim korisnicima!? Ova akcija je uistinu velika stvar i predstojnica doma Nevena Ćirjak i ja zahvaljujemo organizatorima, onima koji su se sjetili i svima koji su proveli ovu humanitarnu akciju u djelo, kazala je glavna sestra Radmila Bulat, koja također nije krila uzbuđenje jer je dom bio ispunjen mladošću, vedrinom i pjesmom.
A petnaest učenica prvog i trećeg razreda, s nastavnicama stručnih predmeta Doris Perinović i Anđelom Šarić, razmilile su se učas po sobama. Ispunjavale su želje, slušale priče iz mladosti, predlagale frizure… Najstarija korisnica u domu, 99-godišnja Danica Lučić iz Poljane, pozvala ih je sljedeće godine na proslavu svog 100. rođendana, Dinka Štrmelj djevojkama je darovala čokoladu, a poznati preški pjevač i imitator Vinko Gregov počastio ih je božićnim pjesmama.
– Evo, prvi put smo u Preku, nadamo se ne i posljednji! Djevojke se uvijek rado odazovu ovakvim pozivima, vole raditi s ljudima, komunicirati, otvorene su, a ovakvo iskustvo ne mogu steći ni u školi ni na stručnoj praksi. Uistinu bismo voljeli da se preški Dom za starije i nemoćne osobe uključi u naš humanitarni projekt “Matulinina srca”, u sklopu kojega posjećujemo ustanove ovoga tipa četiri puta godišnje, dvaput prije Božića i dvaput do sredine lipnja, odnosno završetka nastavne godine. Mi ćemo predložiti da se preški dom uvrsti u projekt koji je u našem godišnjem programu i sigurna sam da ćemo se uskoro ponovno vidjeti u Preku, komentirala je Anđela Šarić, stručni nastavnik pedikerima.
Dolazak “Matulininih srca” u Preko potaknuli su i organizirali POU Dom na žalu i portal Naši školji, akciju je podržala i Općina Preko, a posebnu zahvalu ravnateljica POU Dom na žalu Marina Marcelić upućuje Jadroliniji koja učenicama Obrtničke škole Gojka Matuline iz Zadra odobrila 50-postotni popust na brodske karte.