Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predstavljena knjiga Ultraljubičasto Zadranke Andreje Malta

15.12.2018. 18:00
Predstavljena knjiga Ultraljubičasto  Zadranke Andreje Malta


Zbirka kratkih priča Ultraljubičasto zadarske prozaistice i  pjesnikinje Andreje Malta predstavljena je u petak navečer u Gradskoj  knjižnici.
Na pitanje zašto Ultraljubičasto, književnica je objasnila da je riječ o  boji koja predstavlja njezinu životnu auru, emocionalni habitus, ali i depresivna stanja kojima je doduše nekad bila više izložena nego danas.  Ultraljubičasto je nastalo, kako je otkrila, kao reakcija na iznenadno,  neočekivano suočavanje s utvrđenom dijagnozom predkancerogenog  stanja, pa je odatle vjerojatno i dojam – kako je naglasio moderator tribine – što ova zbirka u prvome dijelu izražava, oslikava čovjekovu depresivnost.
Gostujući na njezinoj promociji, književnica Mirjana Mrkela, našalivši  se da je „nepismena“, upitala je svoju kolegicu da joj kao slijepoj osobi  opiše ljubičastu boju, tj. zašto u jednoj priči o mladenačkoj ljubavi ljude  oslikava, predstavlja, doživljava baš kroz ljubičastu. U čemu je posebnost ljubičaste za Andreju?
– Ljubičasta, to sam ja. Nisam baš ultra, ali sam ljubičasta, odgovorila  joj je Andreja ponovivši kako svoj senzibilitet, odnos prema ljudima i  životu vidi kao nježno ljubičastu boju.
Andreja Malta, naglašeno je na promociji, pokazuje sirovu realnost  života, bez obzira radi li se o bolesti, ljubavi, seksu, preljubu, gađenju,  depresivnim stanjima, ali i ljubavi, strasti, ljepoti življenja. Nije slučajno  da se Charles Bukowski spominje i provlači kroz Andrejin narativ, bilo  kao natuknica u tekstu, bilo kao inspiracija jer se radi o velikome piscu  koji je privržen opisima okrutne, sirove realnosti običnog čovjeka, odnosa muškarca i žene, siromaštva, materijalnog i duhovnog – sve ono što i  zadarsku književnicu obilježava kao prozaisticu. Ili, kako reče njezin moderator, ne samo književno nego i životno iskusnu, slojevitu osobu.
Prije Zadra, Ultraljubičasto je predstavljena u Rijeci, a sudeći prema  intrigantnosti sadržaja, knjiga bi mogla privući zavidnu pozornost čitatelja.