Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

TRAGOM BRODOLOMA “Potopljeni greben” Silbe

15.12.2018. 14:42
TRAGOM BRODOLOMA “Potopljeni  greben” Silbe


U Arheološkom muzeju Zadar jučer je otvorena izložba "Potopljeni grebeni" koja donosi pregled arheološkog materijala izvađenog  iz mora tijekom podvodnih arheoloških istraživanja Silbe i silbanskih  Grebena od 2000. do 2012. godine, a koje je vodio Smiljan Gluščević. Autori izložbe su kustosi Arheološkog muzeja Zadar Dino Taras i Dušanka  Romanović te dipl. arheologinja Marija Ivić, koji su uspjeli prikazati dugogodišnje istraživanje na sedam panoa, a najzanimljivije nalaze su  izložili u vitrinama.
 – Na južnom i zapadnom Grebenu smo istraživali antički brodolom te  smo pronašli uobičajeni materijal – keramiku, imamo i dio pumpe, čavle  i kuhinjske keramike, krupnijih keramičkih proizvoda, staklenih proizvoda kao i metalnih dijelova broda i brodske opreme.
 – Istraživanje novovjekovnog brodoloma rađeno je pet dana te su bili  vidljivi samo topovi, tako da je materijal koji smo otkrili bio iznenađenje.  nadam se da će uskoro biti daljnjih istraživanja na ovoj lokaciji, rekla  nam je Dušanka Romanović, koja je prikazala novovjekovni brodolom, a  koji je istraživan 2009. godine.
 – Ja sam pisala o rekognosciranjima koja su se radila kroz godine u  okolici Silbe, gdje su se vodila istraživanja, ali za vrijeme lošeg vremena,  ronilo je na drugim lokacijama te se vadio materijal. Ja sam prikazala različiti materijal kroz godine, rekla nam je Marija Ivić.
Smiljan Gluščević, voditelj 12-godišnjeg istraživanja rekao nam je kako ga je na brodolom upozorio jedan poznanik koji je bio dugogodišnji  ronilac te je slučajno pronašao i izvadio dubinomjer, koji je bio sastavni  dio antičkih brodova.
 – Ovo je najistraživaniji antički brodolom iz 1. stoljeća u Hrvatskoj tijekom kojega smo otkrili i istražili 66 rebara antičkog broda. Osim toga  našli smo nekoliko iznimnih stvari – amfore koje se vežu za istočni Mediteran, vjerojatno amfore za vino, brončanu posudu, metalni vrč, te brojne druge zanimljivosti, rekao je Gluščević. 
Izložba ostaje otvorena do 21. siječnja 2019. godine.