Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski sud građanima poslao nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja

15.12.2018. 12:43
Zadarski sud građanima poslao nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja


Reakcija Socijaldemokratskog foruma žena SDP- a Hrvatske na puštanje zlostavljača iz Zadra da se brani sa slobode
Puštanje na slobodu teškog zlostavljača koji je prije šest mjeseci u Zadru mladoj ženi ugrozio život i zdravlje, a sve zbog pravosudne procedure, predstavlja sumrak funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj.
Kada se država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana ne pobrine intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječiti ovakvu praksu, jedini dojam koji ostaje je da ne postoji ni opredijeljenost ni volje da se Konvencija provodi, žrtve zaštite, a počinitelji kazne.
U ovome slučaju počinjeni su školski primjeri svega što civilizirani svijet i humana praksa nastoji spriječiti u odnosu prema žrtvi.
Odsustvo zaštite, rizik od odmazde, ponavljano svjedočenje i viktimizacija žrtvu iznova provode kroz novo zlostavljanje, ugrožavajući njezina prava i slobodu.
Postupak zadarskog suda građankama i građanima poslao je nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja te da je javno isticanje želje za obuzdavanjem rodno utemeljenog nasilja, samo deklarativno i prigodničarsko.