Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nedaleko od Supernove uklonjeno 114 tona otpada

16.12.2019. 09:30


Od 16. do 24. studenog 2019. obilježavao se Europski tjedan smanjenja otpada, kao i obilježavanje Dana grada Zadra 24. studenog, stoga je Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša pokrenuo inicijativu uklanjanja nepropisno odbačenog otpada u suradnji sa trgovačkim društvima Čistoćom d.o.o. i Vodovodom d.o.o. Međutim, zbog kišnog razdoblja u tom periodu čišćenje se odgađalo sve do stabilnijeg vremena te je akcija u konačnici odrađena ovih dana.


Preko 190 nadzora
Uklanjao se nepropisno odbačeni otpad na makadamskom putu južno od trgovačkog centra Supernova, te je odvezeno 114 tona otpada.
– Ono sto smo htjeli postići novom organizacijom zaštite okoliša u režiji mog zamjenika Hrvoja Šarića smo i postigli. Odjel je u tom segmentu daleko učinkovitiji i napravljen je iskorak. Isto će pokazati izvješća koncem ožujka sljedeće godine, analiza odrađenog posla s ciljem sprječavanja daljnjeg onečišćenja okoliša, od redovitih obilazaka evidentiranih divljih deponija do zaključno konkretnih akcija uklanjanja otpada, istaknuo je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra.
Dodao je kako je na temelju Zakona o održivom gospodarenju otpadom, radi sprječavanja nepropisnog odbacivanja otpada Grad Zadar uspostavio sustav evidentiranja lokacija odbačenog otpada koji se kontinuirano ažurira, a komunalni redar lokacije redovito obilazi te je tako u 2018. godini izvršio 155 nadzora, od čega u pratnji policije ukupno 11 pri čemu je izvršeno 35 obilazaka pojedinačnih lokacija. Do 10. prosinca 2019. izvršeno je preko 190 nadzora.
Iz UO za komunalne djelatnosti obaještavaju građane kako divlja odlagališta mogu prijaviti na e-mail [email protected] ili na telefon 023/208-126 i 023/208-127.


U tijeku čišćenje na Novom Bokanjcu
– Ne bacajmo otpad u okoliš, razvrstavajmo ga i odložimo na to predviđena mjesta: glomazni otpad prikuplja se besplatno u reciklažnom dvorištu i jednom godišnje na lokaciji korisnika (po pozivu). Količina koja se odvozi s lokacije korisnika jednom godišnje ograničena je do 2 m3 po odvozu. Reciklažna dvorišta su za građane Grada Zadra besplatna, a nalaze se na odlagalištu Diklo i u Gaženici u Ulici 159. brigade. Pored ovih, postoji i mobilno reciklažno dvorište prema rasporedu na www.cistoca-zadar.hr te brojni zeleni otoci za spremnicima za odlaganje stakla, papira, pet ambalaže, met ambalaže, odjeće i obuće, istaknuli su iz Grada Zadra.
Dodali su kako su u suradnji Grada Zadra i Čistoće d.o.o. postavljeni i prvi podzemni spremnici u Zadru, u Ulici Mihovila Pavlinovića, a radi se o spremnicima u kojima će se odvojeno prikupljati biorazgradivi otpad, reciklabilni te miješani komunalni otpad.
– Na ovaj način onemogućit će se galebovima da raznose ostatke hrane, a nestat će i neugodni mirisi. Predviđeno je još desetak lokacija na kojima će u Zadru biti postavljeni ovakvi spremnici, a postavljat će se sukladno financijskim mogućnostima. Također, osim uklanjanja otpada putem spomenute akcije, u tijeku je i čišćenje još jedne lokacije – na Novom Bokanjcu, putem ovlaštene osobe nakon provedenog jednostavnog postupka javne nabave koji je bio objavljen na internet stranicama Grada Zadra te će se po završetku akcije znati točne količine uklonjenog otpada, zaključio je Dujela.